Tips för dig som vill bygga en padelbana

Padel är en snabb sport med många likheter med tennis. Den har varit en av Sveriges hetaste sporter det senaste året och det finns nu möjligheter att tjäna pengar på den.

Padel spelas på en inhägnad bana som har väggar, ett golv och ett nät. Än så länge finns det inte så himla många olika banor som man kan spela på (speciellt på landsbygden), och därför finns det även gode skäl till att bygga din egen bana som du sedan kan hyra ut.

Vad kostar det?

För många människor är kostnaden den viktigaste frågan när det kommer till att bygga en padelbana. Kostnaden för en padelbana bestäms av en rad olika kriterier, bland annat om den ska byggas inomhus eller utomhus och vilken typ av padelbana du vill ha.

Från de mest pålitliga leverantörerna av padelbanor kostar det cirka 180 000 kronor exklusive moms att köpa en helt färdig anläggning som är redo att monteras upp och börja spela på. Kom dock ihåg att även inkludera eventuella grundläggningar och andra relaterade utgifter i den slutliga summan.

Padelbanor i olika storlekar

Padelbanor finns i olika storlekar och är avsedda för antingen dubbel- och singelspel. Bland det första du bör tänka på om du ska ge dig på detta projekt är banans totala storlek – vilket inkluderar saker som bredd, längd och höjd.

En standardplan (dubbelspel) är 20 x 10 meter stor, därför måste den yttre omkretsen vara minst 20,5 x 10,5 meter. Den typiska takhöjden för en spelplan är 8 meter eller mer eftersom det möjliggör höga bollar under spelet. Detta behöver du som ska bygga en plan utomhus oftast inte bekymra dig över, men det blir desto viktigare för inomhusplaner.

Just takhöjden är något som vi ser väldigt många padelplaner inte riktigt lyckas med. Detta gäller såklart för inomhusplaner, och i dessa fall är taket inte tillräckligt högt.

Behöver man bygglov?

Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att ta reda på vilka regler som gäller för byggandet av en padelbana.

Beroende på var du planerar att bygga din padelbana kan du komma att behöva bygglov. Se därför till att alltid kolla upp detta, så du slipper eventuella problem längre fram.

Lämna en kommentar