Ystadselever har fått plats på arkeologiskola

Elever får chans att lära sig mer om arkeologi. - Foto: Pressbild

"Arkeologi är som metodik applicerbar på flera ämnen i skolan"

delningar

I höst kommer över 2 000 femteklassare från olika håll i Skåne att delta i en arkeologiskola på Uppåkra Arkeologiska Center. Under marken i Uppåkra ligger Skandinaviens största järnåldersby, och i höst kommer eleverna, från bland annat Ystad, att vara med och leta upp riktiga fynd i jorden när de själva blir arkeologer för en dag. Samtidigt får de lära sig mer om historia och arkeologi.

– Arkeologi är som metodik applicerbar på flera ämnen i skolan och inbegriper begrepp som källkritik. Att få gräva är alltså ett bra sätt att förstå historia och även geografi och naturkunskap, säger Karin Nilsson, verkställande ledamot för Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center.

En av parterna bakom arkeologiskolan är Sparbanken Skåne, och de vill bidra till ungas kunskap om det som varit. De kommer satsa cirka 3 miljoner per år under en treårsperiod för att tillsammans med Uppåkra Arkeologiska Center etablera Arkeologiskolan.

– Som sparbank verkar vi för en positiv utveckling i vårt närområde. Arkeologiskolan blir landets största i sitt slag och vi vill med projektet bidra till ungas kunskap om natur och historia. Dessutom stärks Uppåkra som ett av norra Europas viktigaste centrum för arkeologi, säger Sparbanken Skånes vd Bo Bengtsson.

Varje år kommer drygt 4 000 femteklassare få möjlighet att delta, och under centrets övriga öppettider kommer skolans stora område vara tillgängligt för allmänheten.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar