Laddar

Ystadsbutiken gör det lilla extra: ”Ingen lämnar med grisen i säcken”

Ostkällaren firar i år 20-årsjubileum och 20 kan snart lika gärna bli 40, mycket tack vare alla lojala Ystadsbor. "Det är jättemånga som kommer hit och handlar för att de vill att butiken ska vara kvar".

delningar

Alldeles intill Stortorget finns en liten källare som har varit allt från blomsterhandel till prylbutik. Sedan 20 år tillbaka har den varit fylld av ost och sedan tre år tillbaka har Ostkällaren drivits av Katarina Dahlström.

– Jag hade jobbat länge inom livsmedel, bland annat 18 år på Willys, och jag kände att det skulle vara roligt at pröva något annat. Jag hade inte något speciellt intresse för ost mer än ett allmänt matintresse, berättar hon.

Den gamla ägaren gick i pension och Katarina valde då att satsa på ett liv kretsat kring ost. Hela det första halvåret gick sedan åt till att studera och lära sig så mycket som möjligt.

Under sommarens högsäsong har hon ett sortiment på runt 150 olika ostar som hon säljer med kex, marmelader och charkvaror.

– Jag tycker att det är jätteroligt, man kan utveckla det i all oändlighet, säger Katarina.

 

Ostkällaren är mycket populär bland Ystadsborna och vid flera tillfällen under intervjun kommer de som vill ha ostbrickor eller presentkort.

– Jag tycker att det är en enormt bra kundkrets med många som är stamkunder. Det finns de som kommer flera gånger i veckan och handlar sin ost här. Sedan finns det de som kommer lite då och då, i samband med fest och andra speciella tillfällen, säger Katarina.

– Det är stor skillnad att köpa ost här till skillnad mot att köpa i en livsmedelsbutik, det går inte att jämföra.

Du äter inte osten från Willys då? – Haha nej inte nu, det är så mycket gott här i hyllan.

– Jag kanske inte äter så stora mängder på jobbet men det är svårt att stå emot dem, speciellt när man delar dem och dofterna kommer. Då måste man ha en bit.

Ostkällarens 20-årsjubileum kommer att firas i höst och redan nu har planeringen sakteligen börjat. Då ska det erbjudas många provsmakningar, leverantörer ska bjudas in och kanske också någon talare som kan mycket om ost.

Katarina hoppas att med Ystadsbornas hjälp kunna fortsätta att sälja ost under många år framöver, i sin mysiga lilla källare.

 

– Det är väldigt svårt att jobba med kunder idag om man tänker allmänt på butiker. Det är så mycket som går över till internethandel. Men bara om man följer kundernas önskemål så hoppas jag att man kan jobba här i 20 år till.

Mycket handlar om invånarnas inställning till de små butiker som finns i deras stad, menar hon.

– De är mycket mer lojala här än i Malmö, det går inte att jämföra. Det är jättemånga som kommer hit och handlar för att de vill att butiken ska vara kvar, som kanske skulle tyckt att det var enklare att handla när de handlar sitt andra.

– Ost finns på nätet men det är inte samma upplevelse man får där, då måste man veta exakt vad man vill ha. Här är det ingen som lämnar med grisen i säcken, alla får smaka innan de köper.

Relaterade artiklar