Ystad har höga avfallsmängder – trots minskning

Emma Nilsson, miljöstrateg på avfallsenheten på Ystads kommun. - Foto: Pressbild

"Ystad brukar ligga på höga siffror, även för Skåne".

delningar

Mängden hushållsavfall som svenskarna slänger ökar igen efter en kortvarig nedgång. Enligt Avfall Sverige beror det på att Sverige just nu är inne i en högkonjuktur. Något som även Emma Nilsson, miljöstrateg på Avfallsenheten Ystads kommun har sett i sitt arbete.

– I branschen vet vi att i högkonjunktur, när konsumtionen ökar, då ökar även avfallsmängderna. Utmaningen vi har att arbeta med är att bryta trenden och minska avfallsmängderna även under högkonjunktur, säger hon.

Men de senaste siffrorna från Avfall Sverige visar att Ystad går emot trenden och avfallsmängderna fortsätter minska. Men trots minskningen har Ystad högre avfallsmängder per person än genomsnittet i Sverige. I Sverige slängdes i genomsnitt 473 kg hushållsavfall per person förra året och i Ystad låg siffran på 584 kilo.

– Avfallsmängderna per person i Skåne brukar ligga över snittet i Sverige och Ystad brukar ligga på höga siffror även för Skåne. Därför är det extra roligt att vi lyckades minska avfallet i Ystad förra året jämfört med 2016, säger Emma Nilsson.

Statistiken visar även att mängden insamlade tidningar och förpackningar är mycket högre i kommuner där fastighetsnära insamling erbjuds. Därför har Ystad nu beslutat att införa just det.

– Det här är något som konstateras varje år när Avfall Sverige presenterar sin statistik och är anledningen till att vi i Ystad nu beslutat att införa fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar. Det som är så bra med Avfall Sveriges statistikverktyg är att vi kan jämföra oss med och ta efter det som fungerar väl i andra kommuner, säger Emma Nilsson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar