Laddar

Ystad är bäst på att ta emot flyktingar

Ystad är Skånes bästa kommun på att fixa bostäder åt nyanlända flyktingar. Förklaringen ligger i ett stort nätverk.

delningar

Många skånska orter har stora problem att erbjuda bostad till de flyktingar som tilldelats från Migrationsverket. En ort sticker dock ut i statistiken. I Ystad har alla anvisade 84 flyktingar fått en bostad, det skriver SVT Nyheter.

Framgången ligger i ett stort kontaktnät och möjligheten att öppna upp enklare boenden som sommarstugor till de nyanlända. Samtidigt jobbar man mycket med integration för att komma in i samhället via bland annat språkkurser.

Kommunen jobbar också mycket med att få de nyanlända att själva hitta nya bostäder, så att de kan lämna stugorna så fort som möjligt.

– Än så länge har man överträffat min förväntan att skaffa sig fordon och att skaffa sig egna bostäder. Det kanske också överträffar min förväntan om att skaffa ett jobb, säger integrationsstrategen Peter Eriksson till SVT Nyheter.

Relaterade artiklar

Barn i hyresrätt bor mindre

Nya siffror från Statistiska centralbyrån visar att det är vanligare att barn i hyresrätt har mindre boendeyta att röra sig på. Det är också vanligare att de bor med en ensamstående förälder.