Veterinärbrist ska lösas med videosamtal – för grisar och kor

Genrefoton: Matilda Larsson.

I stora delar av Sverige har debatten om veterinärbrist lyfts de senaste månaderna.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Det började med vård för människor via telefon. Sedan utökades marknaden till att innefatta husdjur. Nu har man tagit nästa steg och lanserat veterinärvård online även för lantbruksdjur.

Det är ett nytt samarbete mellan Firstvet och Gård & djurhälsan som innebär att ägare av lantbruksdjur kan få veterinärkonsultation via videosamtal.

Målet är att på ett effektivt sätt tillgängliggöra veterinär rådgivning till fler i en tid då bristen på specialkompetens blir allt tydligare.

Satsningen kommer också i en tid med stort fokus på veterinärbrist, inte minst inom vård av lantbrukets djur. Tidigare i år släppte Svensk Djursjukvård sin branschrapport för 2018 och menar att det stora hotet mot djurhälsa och en fortsatt växande bransch är bristen på utbildad personal.

Enligt Firstvet och Gård & djurhälsan kan alltså en lösning vara videosamtal.

– Nu kan vi också ge snabb veterinär rådgivning till kunder som tidigare varit geografiskt långt bort samt på ett hållbart sätt även nå lantbruk med bara ett fåtal djur, säger Kees de Jong, vd på Gård & Djurhälsan i ett pressmeddelande.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar