Laddar

Vernissage för ny utställning på konstmuseet

Gittan Jönsson och Magnus Thierfelder är museets nya utställningsnamn.

delningar

Konstnärerna Gittan Jönsson och Magnus Thierfelder är personerna bakom Ystads konstmuseums nya utställningar.

Gittan Jönssons ”Parallella linjer ­– ett kvinnohistoriskt dokument” och Magnus Thierfelders ”Eko” visas på vernissage på lördagen den 3 mars, klockan 12-16.

Gittan Jönsson (f. 1948) utbildade sig vid Konstfack i Stockholm 1967–1972 och debuterade 1978 på Galleri Händer i Stockholm och Malmö. Hon var aktiv i 70-talets feministiska kretsar i Stockholm. Tillsammans kämpade en grupp konstnärer för att kvinnor skulle ta större plats i den manligt dominerade kulturvärlden genom manifestationer som Kvinnokulturfestivalen 1977 och utställningen Vi arbetar för livet 1980. Jönssons verk har visats på flertalet utställningar i Sverige, bland annat i Marabouparken, Nässjö konsthall, Galleri Leger i Malmö, Bohusläns konsthall, Konstakademin och Liljevalchs i Stockholm och Skövde konsthall. Jönsson är verksam i Berlin och Brantevik. Filmen visas kvart över varje heltimme.

Magnus Thierfelder (f. 1976) är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och Kristianstads konstskola. Under de senaste åren har han ställt ut bland annat på Kungshuset (Skissernas Museum/Inter Arts Center) i Lund, Malmö Konstmuseum, Ystads konstmuseum, Qbox gallery i Aten, Nässjö konsthall, Konstfrämjandet Stockholm, Museum Villa Rot i Burgrieden och Elastic Gallery.