Varningen: Så kan du ha kapats – utan att veta om det

Foto: Mostphotos, Matilda Larsson.

Polisen varnar för bedragarnas fula metoder.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Inkomna polisanmälningar som rör datorkapningar blir allt vanligare.

Vanligast är det att personer anmäler att datorn har låst sig efter att personen har klickat på en länk eller en fil i ett mejl.

En annan orsak är att den drabbade har fått meddelande från bedragare som uppger att de har fått tillgång till lösenord och privata användarnamn.

Nu varnar polisen för bedragarnas fula sätt, vilket Dina Pengar först rapporterade om.

Bland annat bör du vara försiktig med att klicka på okända länkar i främmande mejl, radera istället mejlet. Om du tror att någon kapat din dator ska du vara försiktig med att använda den. Skriv inte in inloggningsuppgifter på till exempel dina sociala medier, de kan sparas av tjuvarna.

– Om datorn blir kapad har du någon gång gett tillstånd åt någon att ladda ner ett program. Annars har du lite omedvetet klickat på en länk eller öppnat ett dokument som installerar sig självt på datorn. Därför ska du aldrig klicka eller öppna bifogade filer som någon skickar till dig, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare vid Nationellt bedrägericenter till tidningen.

Det är vanligt att bedragarna därefter ber om att få pengar för att låsa upp datorn igen, alternativt för att inte röja dina uppgifter. Det är viktigt att aldrig betala bedragarna.

– Om man betalar är det högst troligt att pengarna går till organiserad brottslighet. I stället ska man kontakta någon som kan återställa datorn, säger Lotta Mauritzson till Dina Pengar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar