Varannan bilägare bryter mot lagen – tvättar bilen hemma

Foto: Pixabay.

Är du en av alla som tvättar bilen på garageuppfarten? Det finns flera anledningar till varför du borde sluta med det.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Trots att svenskarna blir mer och mer miljömedvetna för varje år väljer varannan person fortfarande att minst en gång per år tvätta bilen på gatan, uppfarten eller gräsmattan – trots att det till och med är ett lagbrott i vissa kommuner.

Det visar en ny undersökning av OKQ8 i februari 2019.

Svenskarna brukar ses som ett miljömedvetet folk och nästan sju av tio är medvetna om de negativa följderna för miljön som är konsekvensen av att tvätta bilen hemma.

– Vi lever i en tid där medvetandegraden är hög om vad som är bra och dåligt för miljön, men långt ifrån alla agerar i enlighet med sin kunskap. Det är fortfarande påfallande många som inte tvättar bilen på en station, vilket gör att förorenat dagvatten riskerar att rinna ut i närmaste vattendrag. De negativa följderna för miljön är så allvarliga att det i flera kommuner till och med är ett miljöbrott att tvätta bilen på gatan, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8 i ett pressmeddelande.

Trots kunskap om att det är förenat med miljöföroreningar väljer alltså varannan person, 50 procent, att minst en gång per år tvätta bilen hemma.

– Som konsument är det lätt att tänka att vattnet tas om hand av reningsverket när det rinner ned i avloppsbrunnen på gatan. Men det vattnet går inte till kommunens reningsverk utan rinner ut, tillsammans med partiklar, smuts och föroreningar, i närmaste vattendrag, säger Karin Hellgren.

Undersökningen visar att den främsta orsaken som driver svenskarna till att tvätta bilen hemma är att det är enkelt och smidigt (19 %), medan endast 1 av 10 (11%) väljer att tvätta bilen hemma för att det är billigt.

Enligt andra kapitlet i miljöbalken ”ska alla som utför en handling, som kan orsaka skada för människors hälsa eller miljö, skaffa sig den kunskap som behövs för att skydda omgivningen mot skada eller olägenhet.”

Det står alltså inte uttryckligen i lagen att man inte får tvätta bilen hemma på gatan, men enligt miljöbalken får man inte släppa ut orenat avloppsvatten.

Beroende på var du står hamnar tvättvattnet antingen orenat ut i närmaste vattendrag eller så går det med dagvattenledningarna till det kommunala reningsverket.

Miljönämnden får dessutom i enskilda fall förbjuda en enskild bilägare att tvätta bilen på gatan.

Straffet för miljöbrott är böter eller fängelse i högst två år. Eftersom det är kommunernas ansvar att se till att miljöbalken följs är det dock liten risk att bli dömd för att tvätta sin bil på gatan, då få kommuner säger sig lägga några resurser på att bötfälla gatutvättare.

Så tvättar du bilen själv på bästa sätt – för bilen och miljön:

1. Att tvätta bilen i en biltvättsanläggning eller Tvätta själv-hall där tvättvattnet tas om hand är ett hållbart alternativ för miljön.

2. Om du i en tvätta-självhall skulle tappa en svamp på marken, släng den då. Då riskerar du inte att repa lacken med grus och smuts.

3. Mest optimalt är att ha ett raster i botten av tvätthinken. Ett så kallat ”Grit Guard” samlar upp smutsen och hindrar den att virvla upp.

4. Schampo är viktigt, men ”ju mer schampo desto bättre” är en gammal myt. Mest optimalt är att använda ett mätglas och mäta upp hur mycket schampo som krävs för exempelvis tio liter vatten. Tillräckligt för bilen och bra för plånboken och miljön.

5. Har du inte tid att tvätta själv, eller vill ha tips på hur man gör? Vänd dig till stationspersonalen. Vid tidsbrist finns alltid automattvätten som gör ett bra jobb utan negativ miljöpåverkan.

6. Är du en av alla som tvättar bilen på garageuppfarten? Gör miljön en tjänst och avstå från det eftersom smuts, kemikalier och föroreningar rinner ner i dagvattnet och ut i närmaste vattendrag.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar