Vändningen: V släpper fram Löfven som statsminister

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. - Foto: Wikimedia Commons

Under onsdagens presskonferens kom beskedet.

23 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Ännu en talmansrunda inleddes under onsdagen. När Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt talade vid halv elva-tiden avslöjade han att Vänsterpartiet kommer att släppa igenom Stefan Löfven (S) på fredag under statsministeromröstningen.

– Vänsterpartiet kommer att avstå i statsministeromröstningen på fredag. Vårt mål är att Stefan Löfven ska bli vald till statsminister på fredag och fortsätta regera, säger Jonas Sjöstedt under presskonferensen på onsdagen.

Samtidigt trycker han på att partiet kommer att avstå med ett misstroendelöfte om regeringen lägger fram förslag om bland annat marknadshyror eller inskränkningar i arbetsrätt.

– Misstroendelöftet innebär att om de lägger fram förslagen skarpt på riksdagen då kommer det bli stopp, säger Sjöstedt.

Sjöstedt förklarar att man alltså kommer att dra undan sitt stöd för regeringen om man försöker föreslå högerpolitik.

Uttalandet innebär att Stefan Löfven (S) sannolikt röstas igenom som statsminister på fredag och att Sverige därför kommer att ha en regering innan veckan är slut.

För att en statsminister ska röstas igenom behövs inte en enda ja-röst på statsministerkandidaten. Det enda som krävs är att det inte blir mer än hälften nej-röster, det vill säga 175 nej-röster. Det är därför både C, L och nu V har gått ut med att man väljer att lägga ner sina röster, det vill säga röstar gult, på fredag.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar