Laddar

Unikt matkoncept i gång i Ystad

Levererar mat och frukostbullar direkt hem till din dörr.

delningar

En ny tjänst med matleverans är i gång i Ystad. Den kallas matbuden.se och bakom konceptet står bland annat Mattias Lännerberg.

– Jag hade funderingar för tre år sedan att starta matbuden, men kunde inte då på grund av min dåvarande arbetsgivare. Det har funnits en efterfrågan i Ystad, menar Mattias Lännerberg, restaurangerna har velat ha utkörning.

Matbuden.se är ett unik koncept som är väldigt ovanligt. Som kund kan man beställa mat från flera olika restauranger och få dem i samma leverans.

– Vad vi har hittat finns det bara en traditionell utleverans-tjänst i Ystad. Du går in på en hemsida och beställer en pizza, som kommer en halvtimme senare. Det vi gör annorlunda är att vi är inte en restaurang, utan vi samarbetar med dem och det innebär att man kan beställa från flera olika restauranger i samma beställning. Alla i familjen eller i kompisgänget vill kanske inte äta samma mat och då passar det perfekt att en kanske beställer sushi, en annan pizza och den tredje en hamburgare, säger Mattias Lännerberg.

– Det tror vi att vi är först med i hela Sverige.

Matbuden har fått ett bra mottagande sedan de startade för ungefär en månad sedan.

– Vi bygger upp det ganska sakta, så att allt fungerar med logistik. Vi är fortfarande i en uppstartsfas och vi vill inte få dåligt rykte. Än så länge har all mat kommit i tid.

De restauranger som för tillfället är anslutna till matbuden är bland annat Litemer, uppellerner, Skånsk bistro, Yeschef och Möllers bageri. Det finns tre olika slags matleveranser som matbuden riktar sig till:

Lunchutkörningar, där de riktar sig till företag med dagens lunch.

Kvällstid, då är fokus privatpersoner och middag.

Helgmorgnar, då kör matbuden ut frukostbröd och bullar.

I nuläget har företaget tre bilar igång. Fredagar och lördagkvällar är ”peaktider”, alltså då när folk beställer mest.

– Vi vill att folk ska förbeställa sin mat för att vi vill kunna hålla nere priserna. Vi tänker dessutom på miljöaspekten, i stället för att folk startar upp sin kalla bil för att själv köra ner och hämta maten, kan vi planera en slinga dit vi kan leverera maten till flera personer på en kväll. Just nu tar vi bara beställningar fram till klockan 16.00, det kommer vi förändra efter hand men det är lite teknikfrågor.

– Samtidigt vet vi att folk gärna beställer mat spontant, det är vad folk är vana vid, att det ska gå snabbt, men det kommer bli dyrare och vi tappar möjligheten att få mat från flera restauranger. Den logistiken är näsan omöjlig, vi tror vinsterna är större att de är ute i god tid.

Mattias Lännerberg har tidigare arbetat inom flygbranschen, men har alltid haft ett stort intresse för mat. Nyligen skrev 24ystad om hans satsning på starta en ny matvagn på Österportstorg. Det kan du läsa mer om här.