Laddar

Unika butiken i Ystad: ”Det ska kännas bra att handla här”

Kharma är den rättvisa och orientaliska inredningsbutiken som erbjuder det ingen annan i Ystad kan göra. Trots det är framtiden på Stora Östergatan osäker.

delningar

Nina Andersson från Nybrostrand har drivit Kharma i sin nuvarande form i 2,5 år, innan den flyttade från sina större lokaler där nu TGR håller till.

I den lilla butiken luktar det starkt av doftljus. Till försäljning finns handgjorda, ekologiska tvålar, drömfångare och rättvisemärkta barnprodukter.

– Jag försöker ha ekologiska produkter och sedan vill jag att det ska kännas bra att handla här. Till exempel har jag rättvisemärkta krukor som är återbruk som görs på Sri Lanka. Där blandar de papper, grus och sand och gör papper av det, berättar Nina som från redan från början tänkte att staden behövde mer rättvisa varor.

– Jag tycker att det är viktigt. Det ska också kännas bra att sälja.

 

Nina har många stammisar som ofta besöker hennes lilla butik. Kunderna är i alla åldrar men de flesta är i 50-årsåldern. Hon tror att det beror på att ungdomar till större del i dag handlar mer på internet.

– Det är det som är jobbigt i dag för oss som har fysisk butik, att man inte kan utvecklas riktigt. Det är inte som förr när jag hade butiken, då var det inte många som handlade på nätet, berättar hon.

– Det kan nog handla om att folk är stressade och sitter hemma och beställer varor istället.

Och små, fysiska butiker är viktiga. Om alla handlar på nätet riskerar Ystads gator snart att stå helt tomma.

– Det tycker jag egentligen, det man hör ibland är att de tycker att det är kul med lite udda grejer. Det tror jag är viktigt för Ystad.

 

Därför kommer många kunder att sakna Kharma när butiken väl stänger, något som Nina har planerat ett tag. Samtidigt som hon driver affären pluggar hon nämligen till trädgårdsarkitekt.

– Planerna från börjar har varit att kanske ha ett litet kontor här för mina trädgårdar, samtidigt som jag har butiken. Men jag får nog välja antingen eller, känner jag nu.

Hon har köpt in varor och kommer i alla fall att ha kvar butiken över sommaren. Kontraktet på fastigheten sträcker sig till februari i nästa år och då kan också slutet komma, även om inget ännu är bestämt.

Kommer du sakna Kharma ifall du säljer? – Ja, det tror jag. Därför vill jag gärna ha både den och det andra, svarar Nina som hoppas att en eventuell köpare i alla fall kommer föra hennes arv vidare.

– Jag vill gärna att affären ska vara kvar, att det ska finnas ekologiska grejer.

Relaterade artiklar