TV: Så stoppar du de okända brandfarorna i ditt hem

Till vänster: Dan Ove Andréasson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar. Foto: Länsförsäkringar.

Brandexpert berättar om farorna – och hur du stoppar dem i tid.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Det hör inte till vanligheten att vitvaror som diskmaskiner, torktumlare och tvättmaskiner börjar brinna, men om olyckan ändå skulle vara framme kan det får stora konsekvenser för den enskilde individen.

– Ofta används de här vitvarorna när du inte är hemma och då upptäcker du inte branden förrän det är försent, säger Dan Ove Andréasson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

Se videon nedan: Fem viktiga tips för att undvika en brand hemma:

Årligen orsakar diskmaskiner omkring 50 bränder och därmed finns en risk för att ett helt nedbrunnet hus. De risker som främst kopplas ihop med diskmaskiner är bland annat läckage och vattenskador, men att den även kan orsaka brand är det inte alla som tänker på. En bra regel är att alltid vara hemma under tiden som tvätt- eller diskmaskinen körs.

– Risken för vattenläckage är anledning nog att bara köra hushållsmaskinerna när du är hemma, då upptäcker du om något går snett och kan begränsa skadorna betydligt. Detsamma gäller förstås om den skulle börja brinna, säger Dan Ove Andréasson.

Bränder kan även uppstå på grund av bristande skötsel och där är torktumlaren ett exempel. Allra viktigast när det gäller torktumlare är att rengöra filtret eftersom luddet kan begränsa luftcirkulationen och orsaka överhettning.

– Runt kompressor och kylslingor på kyl och frys kan det också samlas damm och i värsta fall bli så tätt att det börjar brinna av värmen från kompressorn, så gör ditt bästa för att hålla rent bakom kyl och frys, säger han.

FAKTA

Fem tips för att undvika brand:

• Kör bara maskiner när du är hemma och vaken • Rengör filtret i torktumlaren efter varje användning • Håll rent bakom kyl och frys. • Dammsug gärna runt kompressor och kylslingor (kyl och frys) • Ha en brandvarnare, en 6 kg pulversläckare och en brandfilt hemma

Källa: Länsförsäkringar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar