Laddar

TV: Polishunden Chip ska försvara sydskånes färger i SM

Två år gamla Chip reser nu till Stockholm för att kämpa om titeln Sveriges bästa polishund.

delningar

Polisenhunden Chip arbetar i bland annat Trelleborg, Vellinge och Ystad. Men i veckoslutet reser han till Stockholm tillsammans med hundföraren Peter Hallberg för att tävla i SM för polishundar.

Två år gamla Chip kommer att ställas mot erfarna hundar i sex olika tävlingar. Trots att hunden är duktig så är Peter Hallberg försiktigt optimistisk inför tävlingarna.

– Chip är en jätteduktig polishund, hans styrka är att han har en enorm arbetskapacitet och en stor vilja. Men samtidigt är han bara två år gammal. Så att få till det under fyra dagar med en hund som bara är två år, det blir tufft, säger Peter Hallberg och forsätter.

– Han ställs mot hundar som jobbat väldigt länge i tjänsten och som varit på fler tävlingar. Jag tror det kommer gå bra, men inte medalj.

Chip har jobbat på hundgruppen i södra Skåne sedan december och är en nykomling i tävlingssammanhangen.

– Han har potentialen att bli svensk mästare kommande år. Skulle vi sitta och prata nästa år så hade jag trott mer på fina placeringar.

Varför väljer ni att tävla med honom redan i år? – Helt enkelt för att jag tycker det är jäkligt skoj. Sedan kan inte alla vinna. Det är samma på OS, svenskarna åker dit utan att vinna, någon måste ju komma lite längre ner i resultatlistan också, säger Peter Hallberg med ett skratt.

Tävlingen pågår mellan 6-9 september i Stockholm. Grenarna som Chip kommer utmanas i är platsliggning med skott, lydnad, saksök, räddningssök, spårsök och skyddsarbete.

För att ladda upp inför tävlingarna har polisen på Söderslätt lagt upp en video av Chips kvalitéer. Se klippen i spelaren ovan. 

Relaterade artiklar