Laddar

TV: Nu börjar ombyggnaden av Regementsgatan

670 meter gata och väg ska förändras.

delningar

måndagen presenterade Ystad kommun med bland annat kommunfullmäktiges ordförande Kent Mårtensson och Eva Bramsvik Mårtensson, 1:a vice ordförande, planen för hur nya och fräscha Regementsgatan kommer att se ut.

– Äntligen ombyggnad, sa Kent Mårtensson under måndagen. Men vi förstår att det kommer bli en störning såklart, det kommer ta tid.

Projektet med att renovera gatan beräknas vara klart nästa år i juni. Fram till dess är det inte bara det synliga som ska skötas om, under jord ska en vattenledning bli två, en för dagvatten och en för spillvatten.

– Målet är att det ska bli en attraktiv gata, en paradgata som är säker både för fotgängare och cyklister och både för biltrafik och kollektivtrafik, sa Marie Holm som är projektledare för Regementsgatan.

 

Kent Mårtensson klättrar upp i grävmaskinen för att ta ett symboliskt grävtag för starten av ombyggnaden. Foto: Camilla Landin

Gående och cyklister prioriteras framför billister. Av sammanlagt 100 nattplatser och 60 dagplatser kommer endast 56 parkeringsplatser finnas tillgängligt efter ombyggnaden. Datumparkering försvinner.

– Man kan fråga sig vad kommunens uppgift är när det kommer till boendeparkering. Vi har ett ansvar att fördela gatans plats för alla olika brukargrupper, sa Marie Holm.

Busslinje nr 2 leds om under ombyggnaden. På tisdag rivs asfalten upp för etapp nummer ett, vilket innebär att första kvarteret från Österportstorg förbi Sektersgatan cirka 50 meter, har stängts av för biltrafik..

Hela Regementsgatan ska vara färdig i juni 2019. För information om omledning, parkering och bussvägar kolla här.