TV: Hur gör vi med ROT-avdraget?

Foto: Mostphotos/Pressbild

FRÅGA JURISTEN: Så agerar du om ni ska renovera en gemensam sommarstuga.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Juristen Fredrik Stolt från LRF Konsult svarar på läsarnas frågor. Denna vecka handlar det om hur man gör när man är flera ägare till en fritidsfastighet som ska renoveras.

FRÅGA: Vi är några delägare i en sommarstuga. Nu har vi tänkt göra några större ombyggnationer. Vi ska såklart dela kostnaden mellan oss men vi tänkte göra så att en av oss betalar allt gentemot hantverkaren och att de andra sedan för över pengar till den personen. För den personen som ska betala är det inga problem. Vi har däremot fått lite olika besked vad som gäller. Kan du reda ut det?

SVAR: Tack för er fråga! ROT och betalning av ROT-arbeten kan vara väldigt enkelt. 

Du som beställare

Som beställare av ROT-arbeten krävs att du (1) är 18 år senast vid årets slut, (2) bor i Sverige eller betalar skatt i Sverige för 90 procent eller mer av din sammanlagda inkomst, (3) att du har betalat för arbetet, (4) att du har ROT-avdrag kvar att utnyttja det aktuella året och (5) att du betalar tillräckligt mycket i skatt för att kunna göra avdrag.

Bostaden

Först och främst krävs att den som söker ROT-avdrag är ägare till fastigheten. Utöver ägandet finns även ett krav kopplat till boendet. Om du äger fastigheten är det möjligt att få ROT-avdrag (1) om du bor i den aktuella bostaden, (2) om dina föräldrar bor i den aktuella bostaden eller (3) om du, ensam eller tillsammans med andra, utnyttjar bostaden som sommarboende. För att den ska kunna räknas som en fritidsbostad för dig krävs att ingen annan är folkbokförd på adressen.

Betalningen

Högsta förvaltningsdomstolen har konstaterat att det räcker att (1) fakturan är utställd till den som vill få ROT-avdrag och (2) att fakturan har blivit betald när utföraren begär tillbaka pengar från Skatteverket. Även en person som inte står på fakturan men som faktiskt har betalat för arbetet kan få ROT-avdrag. För att kunna få ROT-avdrag krävs att arbetet har utförts. 

Maximera ROT-avdraget i olika situationer

Är ni fler som nyttjar en sommarstuga än som står som ägare till den kan det finnas anledning att överlåta en del av den till de andra. Det är dock viktigt att vara medveten om de problem som kan uppstå om man äger en fastighet, eller något annat, ihop med andra. Blir ni många delägare i samma stuga rekommenderar jag er att upprätta ett avtal över samägandet. Få vill spela ett sällskapsspel utan att alla är överens om spelreglerna innan man börjar spela. Se på samägande som på ett sällskapsspel – genom att komma överens om (spel)reglerna i förväg kan ni undvika onödiga konflikter.

Är man makar eller sambor och bara den ene står som ägare till en fastighet kan man låta den andra bli ägare till halva fastigheten. Vill man av någon anledning inte överlåta så stor del av fastigheten gör inte det något.

Även om man bara äger en procent av en fastighet kan man få fullt ROT-avdrag. Observera att en överlåtelse av halva fastigheten till en person mot att den personen övertar 50 procent av lånen kan innebära att överlåtelsen klassificeras som ett köp, vilket innebär skatt. Ta hjälp av en jurist för att undvika onödig skatt. 

Eftersom ROT-avdrag beviljas om du äger en bostad som dina föräldrar bor i finns även möjlighet att helt eller delvis överta deras bostad. Om de är pensionärer kanske de inte har så hög inkomst och därmed inte heller så hög skatt. Dessutom kanske arbetskostnaderna är så pass höga att de ändå inte hade kunnat utnyttja lika mycket ROT-avdrag som ni kan göra om ni är fler ägare.

Om man är många som äger fastigheten/bostadsrätten ökar det möjliga ROT-avdraget eftersom avdraget är kopplat till ägarna; det finns ingen maxgräns per fastighet/bostadsrätt. Ta hjälp av en jurist för att undvika onödig skatt i samband med överlåtelsen. 

Jag vill tacka min kollega och ROT-avdragsexpert, Sanna Danielsson, som sitter i Västervik. Hon har granskat och påverkat svarets utformning.

Vill du ställa en fråga kring juridik? Mejla fredrik.stolt@lrfkonsult.se

Fredrik Stolt LRF Konsult

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar