Laddar

Tonåring förstörde busskur – så lyder domen

En chattkonversation fällde en 16-åring efter att han kastat stenar på en busskur.

delningar

 

Den 1 oktober 2016 arrangeras en inspark för gymnasieelever i en lokal i Gärsnäs, Simrishamn. När festen var slut samlades ungdomarna, en grupp på cirka 15-25 personer, på tågstationen i samhället. Det var då väldigt livligt och flera av ungdomarna plockade upp stenar vid tågrälsen och kastade dem mot en busskur med följd att rutorna blev totalförstörda. Skadorna har av Skåne Läns Landsting uppskattats till cirka 24 000 kr avseende kostnader för insättning av nya rutor.

Två pojkar i 16-årsåldern identifierades, främst genom deras kläder den aktuella kvällen, av vittnen. En tredje pojke var inte identifierad som gärningsman på plats. Däremot har han av en av de andra pojkarna under förhör uppgett att han kastat flera stenar som träffade busskuren så att rutorna gick sönder, något som styrks av en konversation på Messenger som den andra pojkens pappa ska ha hittat, där den tredje pojken erkänt att han kastat sönder ett av kurens fönster.

Ystads tingsrätt har inte funnit att bevisningen mot de två första pojkarna är stark nog för en fällande dom men att den är det mot den tredje pojken, som i ett chattmeddelande erkänt brottet. Han döms till 30 timmars ungdomstjänst för skadegörelse.

En av de andra pojkarna, som är bosatt i Ystad, döms istället för ringa narkotikabrott, då han tidigare under året rökt cannabis. Han döms till 30 dagsböter.

 

Relaterade artiklar