Laddar

TIPS: Åtta onödiga försäkringar som du klarar dig utan

Montage: Pixabay.

Här är exempel på de onödigaste försäkringarna, som man faktiskt kan skippa.

delningar

Om olyckan skulle vara framme känns det tryggt att ha en försäkring. Men många försäkringar som säljare försöker få oss att köpa, kan vi egenlitgen klara oss utan.

Enligt Råd & Rön finns det fem försäkringar som alla verkligen bör ha. Det är Hemförsäkring, barnförsäkring, sjukdom och olycksfallsförsäkring, livförsäkring, djurförsäkring samt trafikförsäkring. Men tidningen har även sammanställt en lista med onödiga försäkringar som det faktiskt kan var bättre att strunta i.

Här är försäkringarna du inte behöver: 

1. Produktförsäkring.  Att betala extra för en försäkring i samband med köp av en dyr kamera, dator eller telefon kan kännas rimligt. Men oftast är den bara dyr och onödig enligt Råd & Rön. Det är bättre att teckna ett allrisktillägg eller drulleförsäkring på din hemförsäkring. Förutom att det kostar mindre och gäller alla dina ägodelar, så ger det ett större skydd och där ingår även skydd för olyckor.

2. Cykelförsäkring.  Din cykel täcks också till viss del av hemförsäkringen, vilket gör försäkringen onödig. Har du däremot en väldigt dyr cykel bör du kolla med ditt försäkringsbolag om den täcks eller om du kan utöka skyddet. Att utöka skyddet kan oftast vara billigare än att skaffa en separat cykelförsäkring.

3. Id-skydd. Innan du investerar i denna försäkring bör du kolla vad som ingår i din hemförsäkring. Id-skydd finns oftast i den vanliga hemförsäkringen vilket innebär att du inte behöver ett extra skydd.

4. Extra reseförsäkring. Om du ska studera, jobba eller ägna dig åt riskfyllda aktiviteter när du är utomlands kan du behöva en extra försäkring. Men en reseförsäkring ingår i hemförsäkringen för resor upp till 45 till 60 dagar. Ska du resa längre kan den också ofta förlängas. Det kan dock vara värt att prata med ditt försäkringsbolag innan du köper någon annan reseförsäkring.

5. Avbeställningsskydd Om man tecknar ett extra resetillägg till hemförsäkringen ingår avbeställningsskydd för alla resor. Oftast ingår även avbeställningsskydd när du köper resor med kort.

6. Sjukvårdsförsäkring.  För vissa kan denna försäkring vara bra att ha då den ger dig tillgång till sjukvårdsrådgivning, vårdplanering, specialistvård och operationer hos privata vårdgivare. Samtidigt har alla rätt till vård i Sverige och sjukvårdsförsäkringen är ofta dyr. Du kan ha möjlighet att teckna en billigare försäkring via din arbetsgivare.

7. Inkomstförsäkring. Denna typ av försäkring kostar, har långa karenstider och många undantag, menar Råd & Rön. Därför kan det vara mer lönsamt att gå med i facket. Vissa fackförbund har en inkomstgaranti med liknande skydd, eller så kan facket erbjuda billigare inkomstförsäkringar genom dem.

8. Förlängd fordonsgaranti.  Om du har minst halvförsäkring på bilen ingår maskinskadeförsäkring, vilket ger i stort sett samma skydd som förlängd fordonsgaranti.