Laddar

STUDENTKRÖNIKA: ”Det är inte proven ni kommer minnas”

Redaktör Gabriel Almlöf om studentfirandet och vad man egentligen minns flera år efter den stora dagen: "Ha den bästa dagen i ditt liv. Men kom ihåg vilka du delar den med".

delningar

”Vi har tagit studenten, ja vi har tagit studenten. Fy fan vad vi bra!” 

Ordet ekar fortfarande i mitt huvud. En snabb titt i kalendern och på bilderna på Facebook så inser jag att det på något sätt gått sex år sedan den magiska dagen för mig. Nu är det dags för nya studenter att fira examen från gymnasiet.

Ut på trappan springer de elever som kämpat med skolan och som nu njuter av att alla proven är över. Några springer mot universitetet och fortsatte studier, någon är så skoltrött att den aldrig mer vill se en skola i sitt liv.

Alla kommer de fira för att tiden vid just den här bänken är över. Vad man kanske inte inser är att man samtidigt jublar över att lämna kamrater som man kommer glida i från.

När jag själv ser tillbaka på gymnasietiden inser jag hur få jag faktiskt fortfarande har kontakt med. Jag var en av dem som jublade över att jag nu skulle slippa de nationella proven i matematik och religionsföreläsningar.

När jag i dag minns gymnasietiden är det inte pluggandet, proven eller ångesten jag minns. Det är alla raster och underbara minnen från vänner som numera mest är en Facebook-profil, och jag vet att jag inte är ensam om att glida ifrån mina kamrater.

Därmed har jag en uppmaning till alla elever som nu ska fira sin student. Ha den bästa dagen i ditt liv. Men kom ihåg vilka du delar den med.

Ta tag i din bästa vän på flaket och jubla tillsammans, håll sedan tag personen i ditt liv. Det är inte proven du kommer minnas, utan alla ljusa tider med din vän.

Och just det, en sak till: Fy fan vad ni är bra.