Laddar

Strandskyddet blir en allt viktigare fråga – nu startas ytterligare samarbeten

I januari startade Sydkustens kommuner ett gemensamt samarbete. Nu följer strandskyddsföreningarna efter.

delningar

Strandskyddet blir en allt viktigare politisk fråga. Nyligen så startade TrelleborgVellingeSkurup och Ystad ett nytt samarbete för att förbättra skyddet av Sydkustens havsområden.

Ett beslut som välkomnades av Beddinge Strandskyddsförening och föreningen Rädda Skurups stränder. Nu följer strandskyddsföreningarna efter och skapar ett fördjupat samarbete för att rädda kusten.

– Det finns ett ökande intresse bland allmänheten för erosionsfrågan. Alla medborgare har sin egen relation till havet och stranden. Arbetet för att rädda sydkustens stränder är i en tidig fas för flera av kommunerna längs sydkusten, men ett bredare samarbete är under framväxt, säger Per-Anders Bengtsson från Beddinge Strandskyddsförening.

Föreningarna ska arbeta för att tydligt sätta frågan om stranderosion på agendan. Ett av de viktigaste uppdragen blir årets Almedalsvecka där stranderosion är årets tema.

– Erosionens effekter slår oavsett kommungränser. Vi tror att ett ökat samarbete mellan ideella organisationer längs kusten kan bidra positivt i det arbetet, säger Yngve Lundquist från Rädda Skurups stränder.

Text: Gabriel Almlöf

Relaterade artiklar