Laddar

Stort lyft för Arbetsförmedlingen i Ystad: ”En helt annan delaktighet”

Det är mycket som händer på Arbetsförmedlingen i Ystad. Genom att nyttja dagens teknik kan de inskrivna i dag äga sin tid på ett helt annat sätt än tidigare.

delningar

Det är inte alla som har en god erfarenhet från Arbetsförmedlingen, med långa köer och omständliga, tidskrävande möten. Det är något som i Ystad håller på att förändras.

Genom att använda sig mer av dagens teknik kan de arbetssökande i dag vara betydligt mer delaktiga hos en mer flexibel myndighet.

– Det är mycket mer fokus på individen och vad som passar den. Vi är inte en kontrollmyndighet på det viset utan det handlar mer om att man ska hitta individuella lösningar. Till exempel för dem där det passar bättre att sitta hemma och ha telefonmöten istället för att åka iväg på en massa möten, vi jobbar hela tiden för att hitta lösningar, säger Anna Olsson, handläggare vid Arbetsförmedlingen i Ystad. Snart kommer det även vara möjligt med skypemöte.

– Innan var det mycket att man skulle komma hit och köa. Nu kan man göra allt hemma i lugn och ro. Man blir mer delaktig i sin planering och i vad man vill göra för att nå sitt mål, fortsätter hon.

Åsa Blixt, också hon handläggare, berättar att mycket nu kan skötas genom så kallade webbinarier, mail och telefon.

– Man äger sig själv och den tid man har i sin arbetslöshet på ett helt annat vis, det tror jag många kommer uppleva. Det har varit en omställning nu då det hänt mycket men vi börjar successivt att landa, säger hon.

Flera nya innovationer väntas också, berättar Anna Olsson.

– Det är absolut ett stort lyft. Vi är på gång framåt, det finns en planering till 2021 där det finns saker som hela tiden ska förändras. Men allt händer inte över en natt.

Relaterade artiklar