Laddar

Statistik visar: Rekordfå fritidshus till salu

Här är listan över länen där utbudet har sjunkit mest.

delningar

Nya siffror från Booli visar att utbudet av fritidshus till salu just nu är det lägsta sedan 2009. Vanligtvis brukar startskottet gå för fritidshusmarknaden efter påsk, med ett ökande utbud av fritidshus till salu i april. 

– Påsken kommer ganska tidigt i år, så att utbudet är lägre än tidigare år är inte jättekonstigt. Vad som däremot är anmärkningsvärt är att påsken inföll ungefär samma tid 2016, men då var utbudet betydligt högre i alla län, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

En förklaring till det sjunkande utbudet kan delvis vara på grund av att fler väljer att behålla sina fritidshus inom familjen.

– De där riktiga pärlorna till fritidshus blir sällan till salu. Det finns fritidshus som aldrig används, men som får stanna inom familjen – det kostar så lite att ha det kvar och det finns ett affektionsvärde. Kanske skippar fler sentimentaliteten framöver och säljer det som inte används, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Flest fritidshus till salu har de senaste åren funnits i Stockholms län, Skåne, Dalarna och Västra Götalands län. Hittills i mars är utbudet av fritidshus till salu det lägsta på nio år i alla län.

– Med det låga utbudet är det fördelaktigt att lägga ut sitt fritidshus till försäljning just nu, konkurrensen om spekulanterna blir mindre, säger Matilda Adelborg.

Antal fritidshus till salu mellan 2015-2018, län för län: 

 

Källa: Booli. Skillnad i utbud avser mellan år 2017 och 2018. Mätperioden är 1 mars – 25 mars respektive år.

Relaterade artiklar