Stark kritik mot nya skatten: "Hotar jobben"

Klas Elm, vd på Elektronikbranschen. Foto: Elektronikbranschen, Mostphotos.

Till sommaren väntas skatten höjas – så mycket dyrare blir det för konsumenter.

9 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

I vårändringsbudgeten föreslår regeringen i budgetsamverkan med Centerpartiet och Liberalerna att kemikalieskatten på elektronik höjs med mer än 30 procent.

Det innebär att elektronikprodukter såsom mobiltelefoner, spelkonsoler, datorer och TV-apparater men också vitvaror som kylar, frysar och tvättmaskiner väntas bli dyrare för konsumenter.

Skatten är viktbaserad och kan uppgå till maximalt 440 kronor per produkt. 

ElektronikBranschen går nu ut med kritik och menar att höjningen av skatten kommer slå hårt mot svensk detaljhandel som "redan lider av pressade marginaler. Höjningen av kemikalieskatten hotar jobben", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Enligt en granskning av Handelns utredningsinstitut leder en höjd kemikalieskatt till att mellan 600 och 1 400 arbetstillfällen försvinner.

Bakgrunden till skatten är att minska tillförseln av farliga ämnen till människors hemmiljö.

– Regeringen ägnar sig åt skadlig symbolpolitik som varken gagnar miljö eller handeln. Det finns inga som helst forskningsresultat som pekar på att flamskyddsmedel påverkar konsumenterna och inget som tyder på några miljöstyrande effekter sedan skatten infördes, säger Klas Elm, vd för ElektronikBranschen i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Däremot står det helt klart att kemikalieskatten lett till färre jobb i Sverige eftersom köp från utländska e-handelssajter inte omfattas av skatten, säger Klas Elm.

Enligt organisationen går höjningen också stick i stäv med riksdagens tillkännagivande till regeringen från mars 2018 om att kemikalieskatten ska utvärderas. Ett av de främsta skälen som riksdagen anfört för att utvärdera skatten är att skattens påverkan på samhället i stort är outredd.

– Att genomföra en höjning innan man utvärderat effekterna av skatten är bakvänt. Regeringen borde inte höja en jobbskadlig skatt utan istället skyndsamt utvärdera effekterna av skatten och i synnerhet granska om det går att inkludera utländsk e-handel, säger Klas Elm.

Skatten föreslås höjas den 1 augusti 2019.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar