Snart ändras reglerna för vab – beslutet kritiseras

Annika Strandhäll (S) socialminister. Foto, vänster: Kristian Pohl/Regeringskansliet. Foto, höger: Mostphotos.

Nu ändrar regeringen reglerna för vård av sjukt barn för att förenkla för småbarnsföräldrar, men beslutet har mött kritik från flera håll.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det nuvarande systemet för vård av sjukt barn, vab, har länge fått kritik för att vara onödigt krångligt.

När ditt barn blir sjukt måste du i dagsläget anmäla det till Försäkringskassan samma dag som det sker och när barnet är frisk ansöker du om vab-ersättning. Gör du inte det kan du riskera att förlora vab-ersättningen teoretiskt sett.

Regeringen har därför sett över reglerna och från den 1 januari 2019 kommer anmälningsdagen att slopas för vabbande föräldrar. Det kommer att räcka att skicka in en ansökan om ersättning när barnet har blivit friskt.

Försäkringskassan själva har länge velat plocka bort anmälningsdagen då man anser att den inte behövs, skriver Dina Pengar.

Svenskt näringsliv och Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har varit de största motståndarna till förslaget att plocka bort anmälningsdagen. Ett av argumenten är att det bör finnas samma regler för anmälning av föräldrapenning som när barnet är sjukt.

En anledning till att systemet ser ut som det gör i dag beror på att man velat förhindra fusk eller dubbel kompensation av misstag. Svenskt näringsliv tror att ett slopande kan öka risken för fusk och misstag och kräver att Försäkringskassan arbetar hårdare för att förhindra fusk.

Enligt socialminister Annika Strandhäll (S) tror man inte att de nya reglerna kommer leda till mer fuskande.

– Vi gör inte den bedömningen, men det är viktigt att hela tiden följa utvecklingen så att systemen inte missbrukas, säger hon till Dina Pengar.

FAKTA

FAKTA OM VAB:

* Vård av barn (VAB) är när du stannar hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn. Ersättningen du får när du vabbar kallas tillfällig föräldrapenning.

* Ersättningen för VAB är lite mindre än 80 procent av din vanliga inkomst, men det finns en maxgräns för hur mycket pengar du få.

* Du kan få ersättning för VAB i max 120 dagar per år. De sista 60 dagarna kan du bara få ersättning för om barnet är sjukt och inte om barnets ordinarie vårdare är sjuk. Om ni är flera som vabbar för barnet kan ni dela på vabbdagarna.

Källa: Försäkringskassan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar