Laddar

Skåningar i topp för antibiotikaförskrivningar – kopplat till resistens

Mer än var tredje person åt antibiotika och användandet ökar bland äldre.

delningar

Skåne ligger fortsatt högt i listan för antibiotikaanvändning. Av 1 000 skånska människor åt 337 stycken medicinen under 2017. Endast på Gotland åt man mer, rapporterar P4 Malmöhus.

– Vi vet att användning av antibiotika är starkt korrelerat med antibiotikaresistens, så vi vill bara behandla med antibiotika när det gör nytta, säger Emma Brogård, enhetschef på Region Skåne, till radion.

Att det äts mer antibiotika i Skåne än på andra platser beror inte på att sjukdomar är vanligare här. Brogård tror att det finns en form av överskrivning.

För landet minskade användandet av antibiotika med tre procent under förra året och för Skåne minskade det med en procent. Minskningen har skett bland unga människor,  men hos äldre över 75 år har förskrivningen gått upp.

Region Skåne berättar att de arbetar aktivt med att sänka förskrivningarna. Förhoppningen är att ett nytt arbetsverktyg som kommer i maj ska hjälpa detta arbete. Målet är att komma ner till 250 av 1 000 personer.

– Vi har en uppsökande verksamhet mot vårdcentraler och vissa kliniker. Där vi pratar om antibiotikaförskrivingar, analyserar siffrorna och de får även chans att diskutera ett problemområde att jobba vidare, vad man skulle kunna göra för att minska.

Relaterade artiklar