Sju saker du sannolikt inte visste om svensk mat

Foto: Bernd Juergens, Mostphotos.

En dubblering av den svenska matproduktionen skulle kunna innebära en slopad import.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

I dagsläget producerar Sverige mat till omkring fem miljoner människor, vilket innebär att vi till 50 procent är självförsörjande. Men Lantbrukarnas riksförbund, LRF, uppskattar att det finns möjlighet att dubblera den svenska produktionen – så att vi utan import skulle kunna förse tio miljoner människor med mat.

Nedan har Land listat sju fakta om maten i Sverige som skulle kunna ge oss en rejäl tankeställare:

1) En stor del av tomaterna är från Holland

Under sommartid är omkring en tredjedel av tomaterna vi äter från Sverige. Tittar man över helåret kommer 7 av 10 tomater i Sverige från Holland. Jämför man den svenska tomatodlingen med den i Holland finns tydliga skillnader. Sveriges odling är världsbäst gällande att minimera utsläppen av växthusgaser. Till skillnad mot i Holland använder sig svenska odlare i huvudsak av förnybar energi, medan holländarna använder fossil gas till att värma upp sina växthus.

2) Endast nio procent tillbaka till våra bönder

Av den totala mängden mat som säljs i svenska butiker går endast 9 procent av pengarna tillbaka till bönderna, vilket har att göra med att allt mer mat antingen importeras eller processas. Ju mer mat som importeras från andra länder desto mindre tjänar Sveriges bönder, enligt LRF:s årliga undersökning Matkronan.

3) Mindre antibiotika till svenska djur

90 procent av de djur som får antibiotika i Sverige är sjuka till skillnad från i Europa där endast 10 procent av djur som behandlas med antibiotika är sjuka. Anledningen till att djur i europeiska länder får antibiotika är för att de ska växa sig större eller som ersättning för en god djuromsorg, enligt LRF.

4) Dagsfärska svenska bär

På flera håll i vårt land är efterfrågan på bär så pass stor att bären är plockade samma dag som du köper dem. Det är de ljusa somrarna och svala nätterna som gör att sötman i exempelvis jordgubbar och hallon bevaras så bra.

5) 100 kilo mat slängs av svensken – varje år

Enligt siffror från Naturvårdsverket motsvarar Sveriges totala matsvinn omkring 100 kilo per person och år. I en enkätundersökning från matjätten Willys uppgav 46 procent av de tillfrågade att de kastat mjukt bröd den senaste månaden.

6) "Våra" fiskpinnar reser 4000 mil.

Enligt en undersökning i Land reser fiskpinnarna motsvarande ett helt varv runt jorden innan de hamnar på våra tallrikar. Den långa resan beror på att fisken tas upp ur nordöstra Stilla havet, skickas till Kina för att fileas och paneras och sedan fraktas den sjövägen till Europa och Sverige – en resa som kan ta 80 dagar.

7) Utländsk kött hos hamburgerkedjorna

I Sverige är Max den enda hamburgerkedjan som säljer hundra procent svenskt nötkött, kyckling och bacon. På McDonalds kommer nästan hälften av köttet (45 procent) från Sverige, resten kommer från Tyskland och Holland. Burger King har endast utländskt kött, från Italien, Tyskland och Frankrike. Hos Sibylla är 65 procent av köttet svenskt. Resterande del är från Finland, Tyskland, Danmark, Holland, Österrike och Irland.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar