SD i Ystad: "Anställ ingen som inte vill skaka hand"

Sverigedemokraternas Paul Svensson. Foto: Mostphotos, Pressbild - Foto: Pressbild

"Detta tycker vi Sverigedemokrater inte är acceptabelt i ett svenskt samhälle", skriver SD i motionen.

delningar

Paul Svensson (SD) har i en motion föreslagit att Ystads kommun inte anställer personer som av religiösa skäl vägrar hälsa på motsatta könet genom traditionell handhälsning.

I motionen nämner SD att det finns flera uppmärksammande händelser där män vägrat att ta kvinnor i hand när de hälsat, utan i stället har lagt sin högerhand på hjärtat och bugar.

”Detta tycker vi Sverigedemokrater inte är acceptabelt i ett svenskt samhälle, där svensk kultur och svenska värderingar skall gälla”, skriver SD i motionen.

Men under kommunstyrelsens sammanträde röstade majoriteten för att avslå motionen. Voteringen slutade 39-10, där Mohammad Omran (KD) röstade för SD:s motion, skriver Ystads Allehanda.

Här är ett utdrag ur sammanträdesprotokolle:

"Att hälsa på varandra genom att ta i hand ingår inte i någon arbetsuppgift och skulle man av något skäl inte handhälsa utgör inte det heller hinder för att kunna utföra de arbetsuppgifter som finns inom en kommun oavsett om det gäller omsorgen, skolan eller räddningstjänsten till exempel. Det finns ingen lag eller annan regel i Sverige som säger att man måste hälsa genom att ta i hand. Det är därför inte relevant att vid en arbetsintervju ställa frågor om den sökande hälsar genom att ta i hand."

"Däremot är det relevant att man behandlar varandra lika och att man kan ställa sig bakom Ystads kommuns värdegrund. Det är också relevant att kommunen, i egenskap av arbetsgivare, på olika sätt bidrar till att främja jämställdhet. Att i sitt bemötande, t.ex. genom sättet att hälsa, på en arbetsplats markera åtskillnad på män och kvinnor även om det sker på ett respektfullt sätt kan svårligen förenas med de krav på likabehandling som jämställdheten kräver, det har DO uttalat i beslutet som anges ovan. Att däremot kräva att man ska hälsa genom att ta i hand är att gå för långt eftersom det medför att andra personer kan komma att diskrimineras utifrån religiös tillhörighet", står det i sammanträdesprotokollet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar