Sandra, 25 utsatt för nya Facebook-bluffen: "Blev förbannad"

Bluffmakarna försökte att få Sandra Penzo att tro att det var hennes riktiga vän som kontaktade henne. Foto: Privat.

25-åriga Sandra Penzo var nära att bli lurad av sina "vänner" på Facebook.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Bedragarna har hittat en ny metod för att försöka lura personer. I den senaste bedrägerivågen handlar om att bedragarna utger sig för att vara bekanta till offret på Facebook eller Instagram.

När 25-åriga Sandra Penzo från Karlskrona nyligen var inne på Facebook fick hon ett meddelande på messenger från en barndomsvän som hon känt sedan hon var tre år. Vännen frågade efter hennes mobilnummer, vilket var något märkligt med tanke på hur länge de känt varandra. Sandra började ana oråd när vännen ville att hon skulle skicka tillbaka en kod som skulle skickas till hennes mobilnummer.

– Man vet inte om man ska skratta eller bara bli arg, men jag blev ganska förbannad. Jag förstår inte vad folk som håller på med sådant här får ut av det säger Sandra Penzo till 24Sverige.

En av Sandras vänner utsattes för samma sak och för henne blev konsekvenserna än värre.

– Hon blev hackad på både Facebook och Instagram och jag rekommenderade henne att byta lösenord, men då hade de redan bytt lösenord till hennes e-mail, så nu har hon fått skapat en ny Facebook-profil samtidigt som hennes gamla profil fortfarande ligger kvar, säger Sandra Penzo.

Du gick själv ut med en varning om det här på Facebook, varför gjorde du det?

– Jag tror att det finns många som är väldigt godtrogna och inte är van vid det här, samtidigt är det inget konstigt att ge ut sitt nummer till en vän. Många äldre och folk med funktionsnedsättning drabbas och det är det som gör mig mest förbannad. Min mamma eller mormor hade kunnat gå på detta, säger hon och fortsätter:

– Det kan ju finnas känsliga saker på messenger som man verkligen inte vill ska komma ut.

Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter, har hört talat om liknande tillvägagångssätt men att det inte varit så vanligt förekommande i Sverige.

– Det är någon sorts våg som går och det verkar vara väldigt många som är drabbade, säger han till 24Sverige.

Enligt Jan Olsson vill bedragaren få tillgång till SMS-koden för att kunna logga in och berika sig på ett eller annat sätt.

– Det kan handla om betalningar på olika sajter eller access till ditt Facebook-konto, säger han.

Vad ska man tänka på om man utsätts för den här typen av bedrägeri?

– Första steget är att inte lämna ut sin nummer, även om det är en kompis som frågar. När dessutom samma person frågar efter en kod som har skickas till din mobil bör man förstå att här är det något som inte står rätt till.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar