Laddar

Sandell om flytten till Norge: ”Sorgligt, spännande och nervöst”

Efter fem år i di vide har högernian tagit beslutet att gå vidare. I en lång intervju med 24Ystad berättar han om allt som hänt i hans liv den senaste tiden och bjuder in redaktionen till Norge.

delningar

Det är en sliten men glad 21-åring som svarar när 24Ystad ringer. Det går vinterkräksjuka i Ystads IF och så många spelare har insjuknat att laget tvingats flytta morgondagens match mot Guif.

– De senaste dygnet har varit riktigt jävligt. Det är inte det man önskar sig och utan denna nyheten hade man inte varit människa alls, säger Lukas Sandell.

I skuggan av giganten Kim Andersson och suget efter speltid så tvingades han ta ett beslut. Under söndagen blev det officiellt att den 21-åriga högernian lämnar Ystads IF efter säsongen.

– Det är sorgligt, spännande och nervöst, säger han.

Han lämnar Skåne för den norska regerande mästaren och storklubben Elverum.

– Det är såklart väldigt lockande att spela i Norges största klubb samt att få möjligheten till att spela i Champions League. Det har alltid varit en dröm.

Efter fem år i Ystad dit han kom från Eslöv som en ung och oprövad talang, har han mycket att tacka både klubben, staden och supportrarna för.

– Det är klart att det är tråkigt att lämna. YIF har varit jäkligt bra för mig men det handlar mycket om speltid även om man inte vill säga det.

Allmänheten fick som sagt nyheten om övergången under söndagen men spelarna i hans nuvarande lag fick beskedet tidigare i veckan.

– Ja vi skrev papperna i måndags sen berättade jag för laget i torsdags, säger Sandell.

Hur reagerade dem?

– Jag fick en stor kram av alla så det var skönt. Nu vill man avsluta fint här.

Han lämnar di vide efter årets säsong men hade egentligen ett år kvar på sitt kontrakt. Något som betyder att Elverum var tvungen att köpa loss Sandell för att få hans namnteckning.

– Med tanke på att jag hade kontrakt var det svårt att få loss mig på något annat sätt. Utlåning går ju men det var inte aktuellt, säger han.

Det var inte självklart att det skulle bli Norge för den kvicke och hårdskjutande högernian. De fanns intresse från flera klubbar i både Sverige, Danmark och Norge. Men när Elverum kom in i bilden blev det självklart.

– Det var bara Elverum som kom med något konkret. Sen är där flera svenskar i klubben. Tränaren är svensk [Michael Apelgren], Richard Hanisch är där [tidigare IFK Kristianstad] och sen är marknadschefen också svensk.

Även om det till viss del var att stå i skuggan av Kim Andersson som fick honom att lämna Ystad vill han ändå ta tillfället i akt och tacka klubbikonen för mycket.

– Han är en stor förebild och jag har lärt mig mycket av honom speciellt i det taktiska. Sen har gett mig många tips och råd i alla möjliga situationer.

Har du pratat med honom efter att värvningen blev klar? 

– Faktiskt inte, vi har ju varit sjuka allihopa, säger Sandell.

21-åringen från Eslöv besökte sin nya hemstad för några helger sedan och ser redan både likheter och olikheter med staden han bor i nu.

– Där var sjukt mycket snö, haha. Annars är det väldigt likt Ystad, en handbollstokig stad, säger han.

Elverums hemmaarena tar in 2500 personer och snittar runt 2000 personer på läktaren i serien. När det sedan väntar europamatcher byggs det extra läktare som ökar maxkapaciteten till 3000 personer.

– Arenan är fin och när vi var där och såg på en träningsmatch så stod jag med sportchefen på läktaren och direkt hade man kamerablixten i ansiktet. De har verkligen full koll på sin klubb.

Det nya kontraktet är skrivet på två år och hans nya klubb har redan visat att de tror hårt på honom och hans vänsterarm.

– Jag har pratat mycket med tränaren och han har sagt att jag är klar etta på min position. Jag vill ha ansvaret och förtroendet, de gånger jag har varit som bäst i Handbollsligan är när jag fått förtroendet, säger han och tilläger:

– Jag vill spela mycket och jag vill spela både framåt och bakåt. Det måste man kunna för att bli attraktiv i de ännu större ligorna.

Att gå som ung talang som suttit det mesta på bänken till att få ett flerårskontrakt i Norges största klubb kommer att synas mer än bara på planen. Även i lönekuvertet blir det skillnad.

– Utan att gå in på siffror. Det är klart att det är skillnad, det kan man inte sticka under stolen, säger han.

Även om det blir mycket nytt och mycket att tänka på är det en specifik sak han är mest nervös över.

– Att flytta ihop med flickvännen, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Nä men såklart är man nervös över allt med ett nytt land och nytt språk.

Ska vi bestämma att nästa gång vi gör en sådan här lång intervju, gör vi den i Norge?

– Absolut, du är välkommen, avslutar en väldigt glad Lukas Sandell.

 

Relaterade artiklar