Samspelet mellan häst och ryttare i fokus i ny bok

Susanne Martinell och Amelie Ehrensvärd Cardell.

För ena författaren, Amelie Ehrensvärd Cardell, började hästintresset i närheten av Ystad.

delningar

Amelie Ehrensvärd Cardell växte upp med hästar hemma på Tosterups gård mellan Tomelilla och Ystad, och hon fick tidigt testa på sporten och livsstilen. Hon började tidigt rida på Ystads ridklubb och köpte sedan därifrån fjordingkorsningen Pontus.

– Han var världens snällaste och bästa att köra med, och han var en underbar kompis, säger hon om sin häst.

Så småningom fick hon en häst som, tvärtemot Pontus, var väldigt svår att ha att göra med och som inte alls gjorde som hon ville. Helt plötsligt kunde han börja backa hem, och hon förstod inte varför. När sedan en annan ryttare lyckades hantera hästen började hon fundera på vad som gör att en ryttare kan men inte en annan. De tankarna har nu utvecklats till en bok i ämnet – Nära samspel med hästar - den finstämda kommunikationen som hon har skrivit tillsammans med Susanne Martinelle, frilansfotograf och grafisk formgivare.

Vi ville göra en inspirationsbok för hur man ska umgås och bygga upp en relation med sin häst så att man får med sig hästen på resan dit man vill. För vissa handlar det inte om att tävla på hög nivå, men tanken med boken var att de som har kommit till de höga nivåerna har ju kommit dit för att de varit så otroligt duktiga på att umgås med sina hästar. Det handlar om att bygga upp tilliten och respekten som är så viktig. Proffsen beskriver det som att man "blir ett med hästen", säger Amelie Ehrensvärd Cardell.

Till sin hjälp har de bland annat haft proffsen Peder Fredricson, Tinne Vilhelmson Silfvén, Stig H Johansson och Per-Anders Gråberg. Men uppgiften att sätta ord på samspelet mellan häst och ryttare var inte alltid helt lätt.

– Det handlar om väldigt subtila signaler, säger Amelie Ehrensvärd Cardell.

– Vi följde ju med proffsen i vardagen och fick se dem handskas med sina hästar och det var väldigt häftigt att se hur trygga och lugna de är och man ser hur det smittar av sig på hästen. Det finns en grundtrygghet, fortsätter hon.

Vem bör läsa den här boken?

– Ungdomar och personer som älskar hästar väldigt mycket och som vill spendera mycket tid med dem och förstå dem. Jag hoppas att de som tycker det är kul att lära sig mer och vill komma till nästa nivå med något annat än det tekniska får inspiration av den här boken. De här djupare värdena kanske man inte pratar lika mycket om på en ridlektion, säger Amelie Ehrensvärd Cardell.

Men hon kan se en grupp ryttare som riskerar att gå miste om den här relationen med sin häst – de med curlingföräldrar som förbereder hästen så det bara är för ryttaren att sitta upp. Enligt henne missar de chansen att se hästen i andra situationer än den när de sitter på ryggen, och så blir de kanske frustrerade över att inte nå dit de vill.

– Föräldrarna gör ju ryttaren en björntjänst genom att göra så. Förr var det väldigt hierarkiskt i stallet och det handlade mycket om att jobba sig upp och komma till nästa steg. Idag köper kanske föräldrarna för fina hästar och det blir inte schysst mot någon. Är du inte själv på samma nivå som hästen så kommer du inte kunna begripa dig på den, avslutar hon.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar