Laddar

Så sprängdes kriminella ligan i Skåne

Men polisen misstänker att de har hämtat in ersättare efter tillslaget.

delningar

Redan i mitten på september sprängde polisen den liga som misstänks ha stulit en stor mängd verktyg från byggare och hantverkare runt om i södra Sverige.

Insatsen möjliggjordes av en privatperson som upptäckt sin stulna bil och följt efter, och sedan larmat polisen till en adress i Staffanstorp. Väl på plats hittade polisen en stor mängd verktyg och de kunde även gripa 12 personer.

Men under oktober har stölderna ändå fortsatt. Bara den senaste månaden har 63 stölder från firmabilar inträffat på en rad olika platser, från södra Skåne till sydvästra Götaland. Ligan har flera gånger om länsat bilar i snabb takt på dyrbara verktyg.

– Trots att vi gripit flera personer som misstänkta för just den här typen av brottslighet och som vi vet har ägnat sig åt det i stor skala, fortsätter problemet. Det tyder på att det kan handla om en större liga som inriktat sig på att göra inbrott i firmabilar och stjäla dyrbara verktyg som sedan exporteras till utlandet, säger Tomas Malm, som är förundersökningsledare i ärendet.

Polisen misstänker att ligan har hämtat in ersättare till de personer som blev gripna i Staffanstorp. På så vis har stöldvågen kunnat fortsätta, trots polisinsatsen.

– Det är inte utan att man kan misstänka att den eller de som organiserar dessa stölder helt enkelt skickat hit ersättare för dem som avslöjats och gripits. Det finns bara ett säkert sätt att slippa drabbas av detta och det är att är att inte förvara stöldbegärliga verktyg i bilen, säger Tomas Malm, som är förundersökningsledare i ärendet.

Fem personer sitter fortsatt häktade sedan polisingripandet i september, och övriga sju är släppta på fri fot. Polisens arbete går just nu ut på att identifiera brottsplatser så att de misstänkta gärningsmännen kan knytas till de olika brotten.