Laddar

Så mycket vill kommunen höja priset på pensionärernas luncher

För att kunna fortsätta satsningen på ekologisk mat föreslås pensionärernas lunchpriser att höjas.

delningar

Samhällsbyggnadsnämnden i Ystads kommun föreslår kommunfullmäktige att besluta om en höjning för lunchpriset på kommunens restauranger som vänder sig till äldre.

Restaurangerna som berörs är Bellevue, Löderups gården, Räfsan och Väderleksvägen. De nya priserna, som föreslås regleras enligt konsumentprisindex, ska gälla från januari 2018.

Under 2017 har lunchpriserna för pensionärer legat på 54 kronor på vardagar och på 59 kronor på helgdagar. Den nya föreslagna priset är 55 kronor på vardagar och 60 på helgdagar, vilket innebär att ökningen med KPI blir 1,8 % i förhållande till år 2016.

”Ystads kommun har sedan många år tillbaka låga råvarupriser i jämförelse med grannkommunerna, Simrishamn och Tomelilla som har ett pris på 12,50 kronor/portion medan Ystads kommun har ett råvarupris på 9,16 kronor/portion”, skriver Samhällsbyggnadsnämnden i sitt förslag.

”Om det inte möjliggörs en höjning av portionspriset kan kommunen fortsättningsvis inte köpa in det svenska närproducerade köttet, utan kostenheten tvingas köpa import, med lägre kvalitet, med de risker för antibiotikasmittat kött som det innebär. Nämnden möjliggör då heller inte att policyn hållbar mat, antagen av kommunfullmäktige, kan följas”, fortsätter nämnden.

Relaterade artiklar