Laddar

Så mycket tjänar Ystadsborna i snitt

Preliminära siffror från SCB visar att Ystadsborna tjänar mer än i grannkommunerna men under rikssnittet.

delningar

Medianinkomsten i Sverige var 270 000 kronor under förra året. Danderydsborna tjänade i snitt 92 000 kronor mer och hade landets högsta medianinkomst på 362 000 kronor, enligt preliminär statistik för 2016 från Statistiska centralbyrån (SCB).

– Det brukar vara ungefär samma kommuner som ligger i toppen. Danderyd, Täby och Lomma har tillhört topp-5 den senaste tioårsperioden, säger Peter Gärdqvist, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

– En mängd faktorer påverkar inkomstnivån i en kommun. Det har bland annat att göra med vilka löner och yrken som befolkningen har, hur åldersfördelningen ser ut och hur många i kommunen som arbetar, fortsätter han.

I Ystads kommun var medianinkomsten under förra året 261 540 kronor, alltså nästan 9 000 kronor under rikssnittet. I Sjöbo ligger siffran på 247 797 kronor, i Skurup på 257 848 och i Simrishamn på 231 564.

Den preliminära sammanräknade förvärvsinkomsten för personer 20 år och äldre består av inkomst av tjänst (löneinkomst, pension, sjukpenning och andra skattepliktiga ersättningar från Försäkringskassan) och inkomst av näringsverksamhet. I vissa gränskommuner påverkas statistiken av att det finns personer som arbetspendlar till ett annat nordiskt land. Den slutgiltiga inkomststatistiken publiceras i början av nästa år.

Relaterade artiklar