Laddar

Så mycket lägger kommunen på kultur i Ystad

Siffrorna varierar över Sverige. Så ser det ut i Ystad.

delningar

Kommunerna lägger allt mindre av budgeten på kultur, enligt nya siffror från Myndigheten för kulturanalys som Nyhetsbyrån Siren har tagit del av.

– Kulturen som andel av kommunernas kostnader har minskat över tid. Den minskande trenden har pågått sedan 1998, vilket är så långt vi har siffror, säger Emma Bergmark, utredare och statistikansvarig på Myndigheten för kulturanalys, till Nyhetsbyrån Siren.

I Umeå läggs det i nuläget mest på kulturutgifter med drygt 5 procent av kommunens totala verksamhetskostnader. I Överkalix däremot går endast 1,1 procent till kulturfrågor.

I snitt lägger Sveriges kommuner ut 2,2 procent på kulturutgifter och Ystad lägger cirka 3 procent av sin budget på kultur.

De kostnader som vanligtvis ingår i kulturutgifter är bibliotek, allmän kulturverksamhet, musik- och kulturskola samt stöd till studieorganisationer.

Samtliga kommuners kulturutgifter för 2016 var totalt 11,3 miljarder kronor. För staten låg utgifterna samma år på 11,9 miljarder kronor medan Landstingen betalade drygt 4 miljarder.

 

GRAIFK: Nyhetsbyrån Sirén

Relaterade artiklar