Laddar

Så minskar du risken för sommarmagsjuka

Under sommarmånaderna ökar risken för att drabbas av magsjuka. Det är främst via mat och dryck som vi blir smittade.

delningar

Varje år rapporteras över 12 000 fall av magsjuka till Folkhälsomyndigehten. Många av dessa rapporteras in under juni, juli och augusti. På sommaren ökar nämligen risken för att drabbas av magsjuka på grund av bakterier. Framför allt är det via mat och vatten som vi blir smittade.

 

Här är några tips på hur du minskar risken att bli sjuk både utomlands och i Sverige: 

Tvätta händerna: – Efter att du har varit på toa – Innan du lagar mat eller äter – Efter att du har varit i kontakt med djur

Matlagning: – Håll isär livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp – Använd inte samma redskap till olika livsmedel – Se till att maten blir ordentligt upphettad och genomstekt – Låt inte maten stå framme för länge – Kyl ner maten snabbt och förvara den kallt – Smaka inte på rå köttfärs

Kontakt med djur:  – Undvik att äta i djurens närmiljö – Bada inte i närheten av betesmarker där det går kor, får eller getter – Var noga med handhygienen

Dricksvatten: – Koka vattnet om det finns risk för att det är förorenat – Har du en egen brunn bör du göra en vattenanalys minst vart tredje år för att kontrollera om vattnet innehåller några bakterier

Fler tips hittar du på Jordbruksverkets hemsida.

Relaterade artiklar