Laddar

Så många vapen har polisen fått in under amnestin

Polisen: "Vi är tacksamma för alla vapen som lämnats in".

delningar

Polisen har nu avslutat sin tre månader långa vapenamnesti. Spontant kan man säga att hagelgevär är det som främst har kommit in men även en hel del mindre pistoler.

I hela Region Syd har man fått in över 2 000 vapen och vapendelar, enligt preliminär statistik. Drygt hälften har lämnats i Skåne. För Malmös del har det lämnats in kring 150 vapen. I regionen har Kalmar fått in mest med minst 255 och Lund med 200 stycken.

– Vi ser en tendens att kriminella lämnar i en annan kommun, det är en känsla vi har. Hagelvapen har vi fått in mest, väldigt mycket små pistoler också. De ser harmlösa ut men är fullt användbara och fullt dödliga på korta avstånd, säger Göran Holmgren, kommunpolis i Malmö.

– Alla vapen som kommit in kommer inte användas till kriminell verksamhet, så vi är tacksamma för alla som har kommit in.

 

Vapnen kommer nu att registreras och vapennummer undersökas. Sedan kommer de att förstöras. Nationell Forensiskt Centurm kan också välja att provskjuta en del om man har misstankar om att vapnet använts i visst sammanhang.

Syftet är att vapen ska försvinna frågan gatorna. Varje skottlossning som inte blir av är en seger för polisen och samhället. Inte minst ekonomiskt då skottlossningar kostar samhället mycket i resurser, främst inom polis och vård.

Vapenamnestin omfattade inte explosiva varor men trots det har polisen fått in bland annat fyrverikeripjäser och 20 mm spränggranater, något som nationella bombgruppen fick ta hand om. Det har även kommit in replikor och pluggade vapen som inte är funktionsdugliga.

Just nu diskuteras om en vapenamnesti avseende handgranater ska bli av. Det finns inget beslutat i nuläget.

– Det kommer bli svårare för oss att hantera, säger Göran Holmgren.

André Kvist

Relaterade artiklar