Laddar

Så många skåningar röstade i landstingsvalet 2014

Högst röstdeltagande hade Halland med 85 procent. Skåningarna hade lägst.

delningar

Förutom riksdagsval och kommunval är det samtidigt val till landstinget i år. Statistiska centralbyrån presenterade på måndagsmorgonen siffror på hur högt valdeltagande det är i Sverige och länen i förhållande till landstingsvalet.

Valdeltagandet i det senaste landstingsvalet i Halland var 85 procent. Det är högst bland alla landsting. Lägst valdeltagande hade skåningarna.

– Kunskapen om landstingspolitiken är lägre än om kommun- och rikspolitiken. Även medierapporteringen, som ger medborgarna det här underlaget, är lägre på de flesta håll i landet, säger David Karlsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

 

Valdeltagandet har ökat i alla landsting mellan 2002 och 2014. Hälso- och sjukvården är landstingens främsta ansvar.

– Utmaningen för landstingen är att kommunicera och tydliggöra den sjukvårdspolitiska debatten och alternativen för väljarna. Att ett politikområde anses viktigt innebär inte automatiskt att det är lätt att ta ställning till de politiska förslagen på området, säger David Karlsson.

 

 

Om Region Skåne

Region Skånes uppdrag är att främja hälsa, hållbarhet och tillväxt i Skåne.

Region Skåne är den högsta direktvalda politiska organisationen i Skåne med ansvar för vård och hälsa, kollektivtrafik, utveckling av näringsliv, kultur, infrastruktur, samhällsplanering och miljö- och klimatfrågor i Skåne.

Källa: skane.se

Relaterade artiklar