Laddar

Så lite bostad får du för årslönen i Ystad

Skillnaderna i landet är enorma gällande bostadspriset per kvadratmeter i relation till årslönen.

delningar

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från SCB och Svensk Mäklarstatistik gjort en kartläggning av var i landet man får mest bostadsyta i relation till den genomsnittliga bruttoårslönen.

Resultatet visar att bostadsköparna får flest antal kvadratmeter bostadsrätt i Hofors kommun. Här ger en genomsnittlig årsinkomst hela 175 kvadratmeter boyta. Allra minst boyta för årslönen får du i Stockholm, med endast fyra kvadratmeter bostadsrätt.

I Ystads kommun får bostadsköpare i snitt endast 14 kvadratmeter bostadsrätt för sin årslön och elva kvadratmeter villa. Då räknas en genomsnittlig bruttoårslön på 261 540 kronor med ett kvadratmeterpris för en bostadsrätt på 18 489 kronor/kvadratmeter.

Jämförelsevis får bostadsköpare i Trelleborg 15 kvadratmeter bostadsyta för en bostadsrätt och elva kvadratmeter villa. I Landskrona får man tolv kvadratmeter bostadsrätt och tio kvadratmeter villa för årslönen.

I Malmö får boende i bostadsrätt bara åtta kvadratmeter för pengarna och villaägare endast sju kvadratmeter. I Helsingborg får boende elva respektive nio kvadratmeter för sin årslön.

– Rådet till den som ska köpa bostad är att planera sin boendeekonomi utifrån de egna förutsättningarna och alltid kalkylera för högre boendekostnader genom att bygga upp en buffert, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Relaterade artiklar