Så kan skånska bostadsmarknaden påverkas i höst

Foto: Pressbild.

Flera faktorer påverkar.

delningar

Flera faktorer kan påverka skånska bostadsmarknaden i höst. Det menar Anders Hansson, privatekonomisk expert på Sparbanken i Skåne. Enligt honom blir det extra viktigt att planera ekonomin i en kommande bostadsaffär i höst.

– Med ett oklart parlamentariskt läge efter valet, en världskonjunktur som snart kan komma att vika nedåt och räntehöjningar från Riksbanken vid horisonten kan förutsättningarna för en bostadsaffär snabbt ändras. Förväntansbilden hos köpare och säljare kan helt enkelt se olika ut, säger han i ett pressmeddelande.

Färska siffror från SCB visar att låneökningstakten i hushållen minskar – men i Skåne har det inte varit något prisfall att tala om på bostäder.

– Vår bild är att det finns en sund ekonomi i de skånska hushållen. Men vi står inför en höst som kan bli stökig på bostadsmarknaden. Bästa motmedlet är att planera noggrant, säger Anders Hansson.

Som köpare på bostadsmarknaden gäller det att ha marginaler för att klara en räntehöjning. I värsta fall kan man bli arbetslös eller sjuk, vilket också påverkar ekonomin.

– Det är viktigt att göra en budget för att se vilka kostnader som uppkommer. Den som köper en bostad med några år på nacken får också räkna med oförutsedda utgifter, till exempel vitvaror som måste bytas ut. Därför är det viktigt med en ekonomisk buffert.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar