Laddar

Så förbereder du dig mot höststormarna

Det är stormtider runt om i landet just nu, och även om de inte är lika farliga som i Mellanamerika är det viktigt att vidta säkerhetsåtgärder.

delningar

I år har det kommit extrema stormar som drabbat bland annat Florida och delar av Puerto Rico. I Sverige däremot är det lite lugnare, men under nästan varje höst drabbas landet av stormar.

Stormarna här kan exempelvis göra att du måste klara dig utan el, vatten och värme en längre period eller så kan det till och med förstöra ditt hus om du har otur.

– Vi brukar få många larm om olyckor som orsakats av hårda vindar. Det är alltifrån lösa takpannor till omkullblåsta träd, lösa föremål eller byggnadsställningar som blåst omkull, säger Madelein Nilsson, stabschef på Räddningstjänsten Storgöteborg till Krisinformation.

Om SMHI går ut med en stormvarning finns det fyra saker att tänka på enligt Madelein Nilsson:

Ta bort lösa föremål som exempelvis studsmattor, krukor och cyklar från trädgården, uteplatsen eller balkongen. Föremålen kan blåsa iväg och orsaka skador.

Se till att rensa dagvattenbrunnar från skräp och löv så att regnvattnet kan rinna fritt.

Har du en byggnadsställning på tomten, se till att säkra den så att inget material är löst eller att ställningen kan lossna och på så sätt orsaka skador.

Titta över annan lös egendom kring ditt hus.

Vid risken för ett längre strömavbrott skriver Krisinformation att följande är bra att tänka på:

Värme – Se till att ha mycket filtar tillgängliga vid ett eventuellt strömavbrott och sov gärna i sovsäck.

Ljus – Värmeljus kan både hjälpa till med kylan och göra att du ser.

Dricksvatten – Om du vet att en storm är på ingång, se till att ha dricksvatten i flaskor eller en större dunk.

Information – I storm kan det vara svårt att veta vad som händer. En batteridriven radio kan vara ett sätt att få de senaste nyheterna.

Livsmedel – Ha livsmedel som inte behöver värmas upp tillgängligt.