Laddar

Så dåliga är Ikea på att använda svenskt kött

Felix Östman, presskontakt på Ikea. Foto: Ikea, Mostphotos.

"Viktigaste för oss är att erbjuda bra, ansvarsfullt producerad mat", säger Ikeas presskontakt Felix Östman till Aftonbladet.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Varje år säljs mer än en miljard svenska köttbullar på Ikea världen över. Men hur svenska är egentligen köttbullarna?

Enligt Aftonbladet innehåller de ikoniska köttbullarna kött från hela fem länder. Framförallt från Storbritannien och Irland.

Ikeas köttbullar är nämligen gjorda på blandfärs. Köttbullarna innehåller 56 procent nötfärs, som kommer från Storbritannien och Irland, medan fläskköttet, 28 procent levereras från svenska gårdar men även Storbritannien, Danmark eller Tyskland.

– Att vi inte enbart har kött från Sverige beror bland annat på att vi som global aktör, som säljer mer än en miljard köttbullar per år, behöver säkra råvara från mer än ett ställe. Viktigaste för oss är att erbjuda bra, ansvarsfullt producerad mat till ett lågt pris som många har råd med, utan att tumma på kvalitén, säger Felix Östman, presskontakt på Ikea, till Aftonbladet.

Företaget understryker samtidigt att alla Ikeas leverantörer runtom Europa följer företagets strikta krav och regler.

– Kraven som vi ställer på våra leverantörer är exempelvis hur djuret behandlas, regler mot hormonbehandling och antibiotika, säger han till tidningen.

Här är länderna som Ikeas kött och fisk kommer från:

Köttbullarna. Kommer via Dafgårds från Storbritannien, Irland, Sverige, Danmark och Tyskland.

Fisken. Kommer från ASC- eller MSC-certifierade källor. Laxen kommer från ASC-certifierade odlingar i Norge.

Korven. Kommer från Sverige via Lindvalls chark.

Kycklingen. Kommer via Dafgårds från Tyskland.

Fläskschnitzeln. Kommer från Sverige via Dafgårds.

Källa: Ikea/Aftonbladet.

Relaterade artiklar