Laddar

Rocketsstjärnans guide till Super Bowl: ”Ett avancerat schackspel”

Har du tänkt sitta uppe och se Super Bowl i natt? Här ger Ytown Rockets Wide Reciever Mattias Mårtensson dig allt du behöver veta om lagen, spelarna och termerna.

delningar

I natt smäller det. Finalen i den Amerikanska fotbollsserien NFL, Super Bowl, går av stapeln. Hundratals miljoner förväntas följa drabbningen mellan New England Patriots och Atlanta Falcons. Super Bowl har blivit ett av världens största evenemang där allt från reklamen till halvtidsuppträdandet har blivit spektakulärt. I år står Lady Gaga för underhållningen.

Även i Sverige förväntas många sitta uppe och titta. Både de som följt spelet under många år, men också nya tittare som ännu inte riktigt förstått tjusningen med sporten. För att guida till Super Bowl tog 24Ystad hjälp av Ytown Rockets Wide Reciever Mattias Mårtensson. Han benar ut begreppen och svarar på frågan hur matchen kan ha blivit en av de största i världen.

– Mycket handlar om att det har blivit så stort i USA. Sedan till skillnad från ishockeyn och basketen så avgörs allting i en enda match. Det går inte att spela dåligt i två matcher, det är nu det gäller. Det gör det hela ännu större.

  Super Bowl Half-Time Show brukar locka stora stjärnor, som Katy Perry. I år underhåller Lady Gaga.  Hur kan sporten ha blivit så stor? – Jag ser sporten som ett avancerat schackspel. Många tycker att det är en sport med många pauser. Men tänker man efter kan man se det som en möjligheten att ställa upp i olika formationer. Det handlar om att göra något smartare än motståndaren. Det är en stor grej som jag inte tror man fattar när man tittar. Det är extremt mycket taktiskt spel bakom varje drag, säger Mattias Mårtensson.

Matchen avgörs mellan segrarna i två divisioner, AFC och NFC. På förhand ses AFC-mästarna New England Patriots som favoriter till segern. Mårtensson är imponerad av laget men är inte lika säker på att de kniper bucklan.

– Deras resa började för runt 17 år sedan när de anställde nuvarande coachen Bill Belichick och i sjätterundan i driften valde Tom Brady. Han var tänkt som utfyllnadsspelare, men de lyckades utveckla honom och vinner Super Bowl flera år. Det är deras stora stjärna.

Laget har är nu framme i sin nionde Super Bowl. Det är mer än något annat lag har gjort.

– Det är häftigt de dem har gjort. Personligen är jag inget jättefan av dem. Men man måste ändå beundra laget. De har en kultur där laget är det viktiga. Till och med stjärnorna tar lönesänkningar för att kunna få ett bättre lag.

Matchens underdogs på förhand är Atlanta Falcons. Ett lag som dominerat i offensiven, men vars rutin kan göra att de inte lyckas ta sig hela vägen fram till titeln.

– De har inte alls haft samma flyt. De var i Super Bowl på 90-talet någon gång. I år har de varit helt outstanding. De snittade runt 35-40 poäng i sina matcher, det är jättemycket. De gjorde 42 i AFC finalen mot Green Bay.

Hur slutar matchen? – Det har en stor potential till att bli en riktigt spännande match. New England är favoriter men jag vill ändå gärna säga Falcons. Atlanta vinner med 31-28.

Sändningen börjar 23:30 på TV3. Den som vill se den amerikanska sändningen kan köpa matchen på NFL Gamepass.

  Matt Ryan, Atlanta Falcons t.v. och Tom Brady, New England Patriots t.h. är två spelare att hålla koll på i natt.

Mårtensson guidar – spelarna du måste ha koll på i natt: 

Atlanta Falcons: Matt Ryan, Quarter Back – Spelfördelare. Det är en jättestor del att få honom att fungera. Julio Jones, Wide Receiver – Patriots kommer behöva sätta två killar på honom. Så duktig är han. En riktig ”freak-atlet”. Mick Beasly, Defensive End –  Försvarare som leder Sack-ligan (tackling på QB) Han kan stoppa New England.

New England Patriots: Tom Brady, Quarter Back Det är svårt att komma ifrån det. Han tror jag blir helt avgörande. Det kommer snackas jättemycket om honom. Julian Edelman, Wide receiver. Duktig receiver som kommer nämnas mycket. Malcolm Butler, Corner Back – MVP från tidigare Super Bowl som är grym att stoppa anfallare. Han kommer följa Julio Jones hela matchen.

Amerikansk Fotboll Sporten går ut på att göra fler poäng än motståndarna. Ett lag ställer upp med anfallsformation och ett med försvarsformation, sedan byter man när ett lag har tagit över bollen. Laget för 4 försök på sig att ta sig 10 yards framåt innan det andra laget kan ta över. Kommer man över 10 yards får man fyra nya försök.

Lagen satsar på att göra Touchdown, ett mål som ger 6 poäng, efter touchdown kan man välja att försöka göra ett Field Goal som ger en extra poäng, eller en 2-point Convertion som ger två extra poäng.

Lagen kan även välja att göra Field Goal utan en Touchdown, då får laget tre poäng.

Nedanför finner du några termer som du kan höra under matchen samt deras betydelse:

Punt – Ett lag ger upp sin position genom att sparka iväg bollen

Wide receiver – Spelare vars uppgift är att fånga passningar, uppställda i utkanterna av formationen

Quarterback – Spelare vars uppgift är att leda anfallet, t.ex välja spel, välja riktning, starta spel, passa bollen mm

Interception – När någon spelare i det försvarande laget fångar en av offensiva lagets framåtpassning

Yellow flags – Kastas vid regelbrott

Field Goal – När man sparkar bollen genom målstolparna

Runner back – Spelare vars uppgift är springa med bollen, blockera och fånga passningar

Offside – När någon spelare av lagen startar/börja före bollstarten

Pass interference –  När någon spelare i det försvarande laget tacklar en spelare ur det anfallande laget som försöker fånga bollen innan bollen kommit fram

Kicker – Spelare vars uppgift det är att sparka field goals och avsparkar

Downs – Antal försök att nå nya försök, alternativt poäng