Laddar

Rektorn efter knivincidenten: ”Eleverna är avstängda”

Så här jobbar Ystads gymnasium för att lugna eleverna på skolan efter att elever anmälts till polisen om brott mot knivlagen.

delningar

I måndags utbröt ett bråk på Ystad gymnasium, mellan några elever i skolans matsal.

– En grupp elever hade någon form av konflikt som övergick i bråk. Andra elever strömmade till platsen. I den händelsen tar en elev av sig sin jacka och i samma rörelse ramlar en liten kniv ut. En ur personal tog hand om kniven direkt, säger Mattias Rådmark, rektor vid Ystads gymnasium område 5.

Även i onsdags inträffade en händelse där en elev hade med sig ett knivliknandeföremål som går under brott mot knivlagen på skolans område.

Hur gör ni för att lugna eleverna?

– Några elever är avstängda, för att skapa lite lugn och ro och för att vi ska få en tidsfrist att reda ut mer vad som ligger bakom. Vi har mer personal i matsalen än vad vi brukar som äter tillsammans med eleverna.

Bråket i måndags tog slut lika fort som det började och polisen ringdes till platsen. Personen som bar kniv är tillfälligt avstängd.

– Det här blir en polisutredning. Någon elev har fått rivmärke eller slag men hur många de är vet jag inte.

Varför startade bråket?

– Vi vet inte exakt men vi kan se att det kanske finns saker som har hänt tidigare som inte riktigt blivit löst.

Under onsdagen gjordes en ny polisanmälan från skolan, då en elev haft med sig ett föremål som liknade en batong till skolan. Föremålet hittades när det föll ut ur elevens ryggsäck och en elevassistent tog direkt hand om det.

– Det finns inget samband mellan händelserna. Jag polisanmälde för att markera att det inte är okej, säger rektorn Annika Ekberg, område 4.

Även den elev som hade det batongliknande föremålet stängdes av från skolan.

– Det är inte bara olagligt utan högst olämpligt att ha med sig vapen eller föremål som kan användas som vapen. Vi ska ha en lugn och harmonisk skola där elever och personal känner sig lugna och trygga. Det innebär mängder med insatser, säger Mattias Rådmark.

– Vi ska komma ihåg att vi har nästan 1 600 elever på skolan i åldrarna 16-19 år. Tänker man på hur många ungdomar vi samlar på en och samma plats måste jag säga att vi har en lugn och trygg skola med fina elever, fortsätter Rådmark.

Relaterade artiklar