Laddar

Rekordmånga skolkare blev av med studiebidraget i Ystad

I Sverige är det många gymnasieelever som skolkar så pass mycket att studiebidragen dras in, vilket hände hela 7,9 procent av eleverna under läsåret som gått. Siffran i Ystads kommun är ännu högre än så.

delningar

Under läsåret 2016/2017 fick 7,9 procent av Sveriges cirka 321 000 gymnasieelever studiebidraget indraget på grund av skolk. Motsvarande siffra för de föregående läsåren var 7,9 respektive 7,1 procent. Årets siffra ligger kvar på en rekordhög nivå, skriver CSN.

Andelen personer med indraget studiebidrag har ökat de senaste tio läsåren. En förklaring är de skärpta riktlinjerna för skolornas rapportering som CSN införde för fem år sedan. Ytterligare en förklaring är att en allt högre andel elever får studiebidraget indraget i storstäderna.

– Framför allt Stockholms och Skåne län har fått en högre andel skolkare på senare år. En stor del av gymnasieeleverna finns i dessa län och när det ökar där har det en tydlig påverkan på utvecklingen för landet som helhet, säger Magnus Berndtsson, kontorschef vid CSN, i ett pressmeddelande.

I Ystads kommun blev hela 151 elever av med studiebidraget under läsåret 2016/2017 vilket innebär 9,1 procent av alla elever och fler än rikssnittet på 7,9 procent. Siffran läsåret innan låg på 9,4 procent.