Laddar

Rekordår för Ystad: ”Väldigt engagerade”

Aldrig förr har så många Ystadsbor engagerat sig i kampanjen "Vi håller rent".

delningar

Håll Sverige rent jobbar för att ingen ska skräpa ner och i år ser det ut att bli deltagarrekord. Förra året medverkade hela 2964 Ystadbor i ett tappert försök för att göra kommunen renare. I år har redan 4 154 personer anmält sig.

En bidragande faktor till det stora intresset är att byalag, privatpersoner, förtroende valda i Ystad kommun och flertalet skolor valt att vara med. En av dessa är Änga/Västervångskolan.

– Våra elever är väldigt engagerade i arbetet. Vi kommer att dela upp oss så att vi plockar skräp vid några olika tillfällen och på olika områden, säger Hans Dahlin, lärare på Änga/Västervångskolan.

I början av maj kommer medarbetare från Ystad kommun att samla skräp i Sandaskogen och samtidigt betona problemet med nedskräpning och upplysa att alla kan göra något.

– Att plocka skräp där vi bor bidrar både till att förbättra vår närmiljö, men det hindrar ju också exempelvis plast och annat skräp att hamna i havet som ju kan sprida det på stora avstånd, säger Kent Mårtensson, kommunstyrelsens ordförande.

2017 hamnade Ystad kommun på plats 22 i Håll Sverige Rents kommunranking.

TEXT: Hanna Södergren