Polisens varning inför Black Friday: "Lätt att bli lurad"

Foto: Matilda Larsson, Polisen/Lars Hedelin.

Nu går polisen ut med information om riskerna med att handla på den stora readagen, samt tips om hur du skyddar dig.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det är nu bara ett par dagar kvar till den stora readagen Black Friday. Samtidigt närmar sig julen med stormsteg. Det har gjort att polisen nu går ut med en varning.

När fler svenskar shoppar ökar också risken för bedrägerier. I trängseln när många är ute och shoppar är det till exempel vanligt med fickstölder, så håll extra koll på dina saker.

Tänk på var du förvarar din plånbok och ha den inte i bakfickan eller i en väska på ryggen. Ett stulet kontokort kan framför allt användas för köp på utländska sidor på nätet där det i många fall bara krävs kortuppgifter för att köpet ska gå igenom, enligt polisen.

"Under Black Friday och i julhandeln handlas det också mycket på nätet och det är lätt att bli lurad", varnar polisen. Det förekommer regelbundet falska annonser av falska företag som tar dina pengar och kortuppgifter utan att du får någon vara.

Men det finns också många webbsidor på nätet tillhörande riktiga företag som inte använder sig av de säkerhetslösningar som finns för att hålla dina kortuppgifter säkra. Dessa sidor är extra känsliga för dataintrång som innebär att dina och andra kunders kortuppgifter kommer ut på svarta marknaden.

"Använd bara säkra webbsidor när du handlar på nätet – alla webbsidor använder inte de viktiga säkerhetslösningar som finns", skriver polisen på sin Facebooksida.

Polisens tips för att handla säkert på nätet:

1. Kolla omdömen och köp bara från webbsidor som har 3D Secure 

2. Spara inte dina kortuppgifter i appar

3. Använd bankens säkerhetslösningar, exempelvis sätt spärr för internetköp och lås upp det när du ska näthandla. Eller använd ett särskilt kort när du vill handla på nätet. På så vis kan du begränsa summan som finns på kortet alternativt använda ett kreditkort.

4. Om du blir av med ditt kort, eller om du misstänker att dina kortuppgifter kommit i orätta händer – kontakta din bank för att spärra kortet, och anmäl därefter till polisen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar