Polisens nya terrorvarning: Var extra uppmärksam

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån, Mostphotos.

"Ta för vana att notera nödutgångar", säger Magnus Sjöberg på Polismyndigheten till Expressen.

22 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Julen och julhandeln inför är en tid på året då terrorister historiskt sett har slagit till, då många människor samlas på allmänna platser.

Nu varnar polisen att man ska vara extra uppmärksam på avvikelser, vilket Expressen först rapporterade.

– Julhandeln är en typisk sådan helg där det blir stora koncentrationer av allmänhet. Det handlar inte om julen, utan om att det är möjligt att förutse att många personer kommer att vistas på samma ställe, säger Magnus Sjöberg, chef vid polisens nationella taktiska råd till tidningen.

Den sammantagna terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på "en förhöjd hotnivå (3)" av 5, enligt Säpo och NCT. Så sent som i november skärpte dock Storbritannien sin terrorvarning gällande resor till Sverige, där man hänvisar till ett ökat hot mot landet.

Gågator, kollektivtrafik och evenemang är vanliga mål vid terrorattentat.

Magnus Sjöberg tipsar om att vara uppmärksam när man vistas på sådana ställen.

– Man kanske inte ska gå runt med hörlurar i öronen, och ta för vana att notera nödutgångar, föreslår Sjöberg, till Expressen. Samtidigt påpekar han att man inte behöver gå runt och vara rädd eller orolig, men medveten.

Om du ser eller hör någonting misstänksamt vill polisen att du först och främst pratar med polis, väktare eller liknande som finns på plats, annars rapportera in det till 114 14.

På polisens hemsida kan man numera på startsidan klicka sig in på polisens information om terrorism där polisen ger råd om hur man ska tänka vid ett terrorattentat.

Sammanfattningsvis handlar det om att fly, söka skydd och larma. Polisen har publicerat en informationsvideo där du kan lära dig mer om hur du bör agera vid ett attentat:

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar