Polisen varnar: "De är inte dumma"

Arkivfoto: Nils Jakobsson, Bildbyrån

Efter helgen gäller det att vara extra försiktig – polisen utfärdar varning.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den senaste tiden har antalet bedrägerier ökat och polisen har utfärdat flera varningar. Nu när den efterlängtade januarilönen trillat in på kontot är det möjligt att bedragarna är som mest aktiva. Därför gäller det att vara extra vaksam och försiktig med sina konto- och kreditnummer.

– Vi tittar inte så mycket på dagar när det sker men det är väl inte helt fel att tänka sig att bedragarna tänker att man ska ha mer pengar på kontot när man har fått lön. De är inte dumma. Se till att inte lämna ifrån dig en enda kod. Då släpper du in personen på din bank, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter till Expressen.

Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragarna skickar ut mejl som initialt ser autentiska ut, med korrekt logotype och mejladress som avsändare. Polisen uppmanar att man alltid ska dubbelkolla till exempel användaren och att aldrig någonsin lämna ut koder eller andra känsliga uppgifter.

– Det är fortfarande stora problem med olovliga kortköp, så det är bra att vara extra rädd om sina kortuppgifter. Bedragarna samlar in kortuppgifter via mejl om otroligt bra erbjudanden, till exempel att du ska få ett presenkort för flera tusen. Man klickar vidare och ska lämna ifrån sig sina kortuppgifter, säger Lotta Mauritzson till tidningen.

Ett annat stort problem är att bedragare försöker lura till sig koder till bankdosor eller ditt bank-ID. Däremot har bedrägerierna med bank-ID minskat i samband med att applikationen utökat säkerheten med QR-koder.

– Logga aldrig in med bank-ID på någon annans begäran, även om personen säger att han eller hon är från banken. Ringer någon upp dig och säger åt dig att göra det är det en bedragare, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella it-brottscentrum till Expressen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.