Laddar

Padelhall snart verklighet i Ystad

Medlemmarna blir fler och fler i Ystad Padel Club.

delningar

Racketsporten Padel är på tapeten. Flera kända idrotts- eller nöjesprofiler som Zlatan, Markus Rosenberg och Måns Zelmerlöw bygger eller marknadsför egna padelcenter. I Ystad vill man inte vara sämre.

Björn Johansson är grundare av Ystad Padel Club, som började med sin verksamhet för två år sedan. I år hoppas han att planerna ska vara klara för att padel ska få en egen hall i Ystad.

– Jag har försökt att få till en inomhusanläggning här under åren och inom 3-4 månader kommer vi ha ett svar på var och hur den kommer fungera, säger Björn Johansson.

Nu finns en utomhusbana för padel i Ystad, som har byggts av Ystad tennis, men som bara är öppen under sommaren. Förra säsongen exploderade intresset av padel i Ystad, enligt Björn.

– För några år sedan fanns knappt 100 banor i Sverige, nu finns det snart 200. Runt omkring Ystad finns det banor i Svedala, Staffanstorp, Malmö och Lund.

Sporten är tillgänglig för utövarna. Gamla och unga, stora och små kan spela mot varandra. Det är en social sport, man spelar två mot två.

– Fast man är helt grön nybörjare så tar det inte långt tid innan man är i gång. Man behöver inte ha hållit på med bollsport.

Ystad Padel öppnade upp i somras för medlemmar och de ramlade in kvickt. Björn får flera mejl av intresserade som vill börja spela.

– Det dök in 50 medlemmar i ett nafs i somras och fem-sex sponsorer som ville vara med. Vi vill få igång träning, framför allt för barn och unga.

– Jag har jobbat mycket för att få till padel här i Ystad, detaljplanerna för industriområdena tillåter inte fritidsverksamhet utan industrier och till viss del handel. När jag har sett hur kommunerna runt omkring bygger och bygger växer frustrationen. Nu tror jag att vi är en bra bit på vägen och jag är helt säker på att vi kommer få till en hall. Gehöret har ökat och vi har en bra dialog nu.

Padel spelas på en 10 x 20 meter stor plan som har 3 meter höga väggar runt planen som får användas vid spel. Planen delas på mitten av ett nät, och man spelar alltid dubbel. Spelet är en blandning av tennis och squash, men är mycket lättare att lära sig.

Youtube finns det flera videos som visar hur en match kan gå till.