Oroande larmet: Ingen ska behöva tänka på det

Foto: Arkiv. - Foto: Arkiv

Dramatisk ökning under sommaren – nu slår de larm.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under sommarlovet i år ökade samtalen till Bris med 2 procent jämfört med året innan. 4 av 10 av samtalen handlade om psykisk ohälsa och många av samtalen var av allvarlig karaktär. 

– Sommaren har varit ett långt vittnesmål om att barn inte får det stöd de har rätt till. Barn berättar om pågående vårdkontakter som inte fungerar, eller om hur svårt det är att få komma fram och få stöd, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris i ett pressmeddelande. 

Bris ser en dramatisk ökning av samtal om psykisk ohälsa under sommarlovet jämfört med förra året. Det handlar om svåra samtal till organisationen om självdestruktivitet och självmord – samtal som ökat med 46 procent respektive 41 procent. 

– Det är mycket oroande att allvarsgraden har ökat i samtalen under denna sommar. Barns samtal till Bris visar att samhällets stöd inte fungerar och inte räcker till, något vi larmat om upprepade gånger. Ingen ska behöva tänka på självmord på sitt sommarlov, säger Magnus Jägerskog.

Dessutom har barns samtal om hur de drabbas när samhällets stödinsatser inte fungerar fördubblats jämfört med förra årets sommarlov, det motsvarar en ökning med 104 procent. 

– Många politiker har lyft frågan och lovat krafttag nu i valrörelsen. Efter valet om några veckor vill vi se att det börjar hända saker snabbt, ett barn som mår dåligt ska inte behöva vänta en dag till. Alla barn ska ha snabb tillgång till likvärdig, kvalitativ, säker och individuellt anpassad stöd och vård i hela vårt land, säger Magnus Jägerskog.

Du som är under 18 år och behöver prata med en kurator når Bris på 116 111. Telefonen är öppen 14-12 alla dagar och man är anonym om man vill. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar